En atmosfär som bjuder in snarare än pockar på

Kaija Carlson har sett flera trender passera revy under sina 25 år i Gränby Centrum.

- Jag älskar verkligen kulinariska upplevelser. Ända sedan jag hängde i föräldrarnas livsmedelsbutik som liten, har jag varit omgiven av mat på ett eller annat sätt. Jag och min syster brukade sitta på trappan och sjunga till kundernas stora förtjusning. Men nu har jag hittat ett bättre sätt att sprida glädje. För det är precis vad god och vällagad mat handlar om. Glädje och gemenskap, säger Kaija Carlson, uppländsk matprofil.

Men det var inte bara den goda maten som hägrade i ungdomen. Kaija är nämligen utbildad civilekonom, och det var som anställd på Uppsala Sparbank hon kom till Gränby första gången.

- Jag skulle driva ett projekt tillsammans med Ica Kvantums Rolf Carlson. Och så här i efterhand så kan man ju konstatera att det blev ett ovanligt lyckat samarbete. Efter ett par år på banken återvände jag till Ica Kvantum i Gränby, och tillsammans fick Rolf och jag inte bara butiken att blomstra, så till den grad att den utsågs till butikernas butik 2013 av branschtidningen Icanyheter.

- Vi blev dessutom ett par och fick ett par välartade barn. Men det är ju det jag brukar säga; Gränby är som gjort för givande möten.

- Jag har ju sett några köpcentrum och handelsplatser ute i världen, både stora och små, och om det är något jag tycker utmärker Gränby så är det närheten. Trots det stora utbudet och all service, så finns här en atmosfär som bjuder in, snarare än pockar på. Det är så jag upplever Gränby. Här finns en glad och levande shopping, och inte minst en tillgänglighet som skapar möten och förenklar livet. Sen märks det ju att hela regionen växer och frodas. Det spritter av framåtanda och optimism både här och var.

Under sina 25 år i Gränby Centrum har Kaija sett allehanda trender passera revy.

- Men lyckligtvis har både intresset och kunskapen om mat, dess ursprung och inte minst miljöpåverkan, stadigt ökat, säger Kaija.

Och det råder ingen tvekan om att hon har varit del i den utvecklingen. Inte minst genom parallellkonceptet Uppdrag: Köket.

- En plats för möten, upplevelser och inte minst insikter, kopplade till mat, samtidigt som vi ger lokala producenter en scen att visa upp sig på. Själva projektet startades som en del av Ica, men sedan 2007 driver jag det själv. Vi håller utbildningar för handlare och andra som vill lära sig mer om råvaror och matlagning. Vi inspirerar, håller i event, provsmakningar, anordnar kulinariska gästspel till företag. 

- För mig är en riktigt bra måltid ett möte i sig. Mellan nära och kära, mellan mat och vin, mellan sött och salt. En helhetsupplevelse för alla sinnen helt enkelt. Goda smaker, och givande möten, kan det bli bättre? Mumma för mig som är utbildad sommelier, och dessutom har drivit restaurang. Allt det får jag utlopp för här i Gränby.