hus1

Hus 1 Börshuset

VID PORTEN TILL EN PLATS I FÖRÄNDRING

Intill den ikoniska skylten vid entrén till Slakthusområdet tronar Hus 01: Börshuset, en av Slakthusområdets mest prominenta byggnader. Redan från start gavs byggnaden en speciell omsorg och detaljering i sin gestaltning, allt för att tydligt markera särprägel gentemot Slakthusområdets marknadshallar och slakteribyggnader.

Hus 01: Börshuset renoveras nu med varsam hand för att inrymma moderna kontor. I stora delar av huset öppnar A house Börshuset och Slakthusområdet kommer därmed att aktiveras även på dagtid. Dels genom coworking för företag och frilansare med fokus på design, dryck, mat och musik – men också genom unika eventlokaler och nytänkande programverksamhet i en kreativ miljö. A house Börshuset öppnar i februari 2024.

Kan du inte vänta? Redan nu kan du hyra ett antal mindre lokaler högst upp i Börshuset, perfekt för det lilla företaget. Scrolla ner och läs mer.

OM HUS 01: BÖRSHUSET

EN AV SLAKTHUSOMRÅDETS MEST FRAMTRÄDANDE BYGGNADER

Den imponerande byggnaden har under sin hundraåriga historia haft en mängd roller och inrymt såväl börs- och auktionssalar, bank och restaurang som hotell och telegrafstation. Och självklart även kontor och arbetsplatser.

Husets placerades utanför det egentliga Slakthusområdets gräns, i den så kallade förgården, invid huvudentrén. Både den ståtliga byggnaden och den omkringliggande parkmiljön var representativt utformade med en placering väl synlig längs Palmfeltsvägen.

Invändigt finns en mängd arkitektoniska inslag som utrycker det tidiga 1900-talets stilideal. Det återspeglas främst i material såsom natursten, smide och trä men även i fast inredning såsom smygpaneler, bremervalv, de karaktäristiska oxögonfönsterna och ursprungliga fönster- och dörrsnickerier. Tillsammans utgör den omsorgsfulla detaljeringen karaktärsskapande inslag och vittnar om husets proveniens.

EN DEL AV SVENSK INDUSTRIHISTORIA

Hus 1: Börshuset ritades av arkitekt Gustaf Wickman. Gustaf Wickman föddes i Göteborg och utbildade sig vid Chalmers och Konstakademin varefter han studerade i Frankrike och Tyskland. Han spenderade även en längre tid i Chicago, där han hämtade influenser som tydligt återspeglas i hans arkitektur. Liksom övrig bebyggelse i Slakthusområdet uppfördes Börshuset i en omsorgsfull men samtidigt återhållsam jugendstil och utgör en unik del i Sveriges industrihistoria.

LEDIGA LOKALER

Slakthusplan 3 | 123 Kvm
Kontor
Dekorativ bild

Slakthusplan 3, 123 kvm

Slakthusområdet - en unik stadsdel för bostäder, arbetsplatser och handel med fokus på mat, kultur och upplevelser.

OM SLAKTHUSOMRÅDET

PLATS FÖR KREATIVITET OCH INNOVATIONSKRAFT

Den bredd inom kreativitet och innovationskraft som Sverige förknippas med kommer ta stor plats i Slakthusområdet. Här samlas de främsta aktörerna inom framtidens branscher med tech, design och innovation i fokus. Sida vid sida finns plats för allt från start-ups till storbolag, där mixen gör Slakthusområdet till en miljö som främjar utveckling och hållbar tillväxt. Och med närhet till både hotell och talangboenden finns alla möjligheter för att växa på en global marknad.

Läs mer om Slakthusområdet

MAT OCH KULTUR I EN LEVANDE STORSTADSMILJÖ

Genom att utveckla en plats som lever dygnet runt, med ett stort utbud av kultur och upplevelser, blir Slakthusområdet en attraktiv och trevlig stadsdel att besöka och arbeta i. Områdets historiska koppling till mat och mathantverk kommer fortsatt genomsyra platsen. Här blir det både fine dining och moderna street foodkoncept, men också mysiga caféer och barer. 

Läs mer om Slakthusområdet

I GOTT SÄLLSKAP

I takt med att Slakthusområdet utvecklas adderas allt fler pusselbitar till helheten. Utbudet av restauranger och barer kommer inom de närmsta åren utökas med flera nya handplockade koncept. Redan idag finns det väletablerade aktörer på plats såsom SOLEN, Bar Montan, Hosoi, Restaurangakademiens gourmetkök och det lokala kafferosteriet Stockholm Roast, en självklar mötesplats för alla som arbetar i och besöker Slakthusområdet.

Läs mer om Slakthusområdet

HITTA HIT

Slakthusområdet ligger precis vid Globens tunnelbanestation, med promenadavstånd till Gullmarsplan. T-centralen når du på 10 minuter. 2030 får Slakthusområdet en egen tunnelbanestation, vilket kortar restiden ytterligare.

Tvärbanans hållplats Globen ligger bara några minuters promenad från Slakthusområdet.

Att cykla till Slakthusområdet är både miljösmart, lätt och smidigt. I området finns idag flera cykelparkeringar. Och fler kommer det att bli i framtiden.

Närhet till genomfarts- och kringleder som till exempel södra länken samt E4/E20. Parkeringsmöjligheterna i området är goda.

Jag vill bli kontaktad!