I nya Hagastaden växer Stockholms moderna skyline fram

I nya Hagastaden växer Stockholms moderna skyline fram 

Då: Nyslagna åkrar och råmande kor. Hundra år tillbaka i tiden var det landsbygden som bredde ut sig i “Haga” som Hagastaden kallades då. Nu: glänsande höghus i en förvandlad stad. Följ med på en resa där Stockholms nya skyline tar form – från idyllisk landsbygd via rykande industrifabriker till en av världens hetaste hubbar för framtidsbolag.

Det är 1930-tal i Sverige och den industriella revolutionen har dragit fram som en orkan och förvandlat bönder till flitiga industriarbetare. Men det saknas fortfarande fabriker som kan hantera landets allra tyngsta industrier. Haga blir utvalt. Inom bara några år har faluröda lador bytts ut till tegelröda fabriksbyggnader och det pyr ur skorstenarna som aldrig förr. 

“Idag är de gamla fabriksbyggnaderna K-märkta och ger karaktär till platsen. De påminner ständigt om historiens vingslag med sina vältrampade trappsteg och räcken som skvallrar om hundra år av idogt arbetande.” 

– Catarina Lennartsson, Leasing Manager på Atrium Ljungberg

Läskfabrik och personbilspalats blir kontor i nya Hagastaden

Fabrikerna har idag omvandlats till kontor som återigen placerar Hagastaden på kartan. 

Mineralvattenfabriken känns igen för sin karakteristiska staty på taket – den så kallade “vattenbärerskan”, som från toppen av ett kylaggregat lyfter en bägare med vatten. En gång i tiden tillverkades Apotekarnes läskedryck i mineralvattenfabriken, idag består hyresgästerna av techbolag som Wolt, Visual Art och Kry.

Industricentralen är en annan känd byggnad i Hagastaden, ritat av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholm stadshus. På 1930-talet var detta en myllrande hantverksindustri för mindre bolag som sysslade med allt från fönsterprovning till trikåproduktion. I Industricentralen puttrar det fortfarande och hyresgästerna består av kreativa näringar som arkitektbyråer, rammakare och gallerister. Granit, Nordr fastighetsbolag och Tengbom arkitekter är några av hyresgästerna. 

PV-Palatset och SARA-huset är ytterligare två ikoniska byggnader som ger Hagastaden sin unika karaktär. PV-Palatset var en bilfabrik där Volvo Personvagnar tillverkade bildelar i över år och i funkisbyggnaden SARA-huset rymdes både bageri och kafferosteri – och den kända restaurangen Röda Berget. Idag hyrs båda byggnaderna ut som kontorslokaler av Atrium Ljungberg.

Från industriella revolutionen till framtidens techrevolution

Chicago har varit referens när Stockholms stad utvecklat nya Hagastaden. På bara några år har platsen gått från en historisk scenografi som återberättat sin industrihistoria till att bryta helt ny mark och bli en av världens hetaste hubbar för framgångsrika företag inom tech och life science. 

"Något som karakteriserar platser som Chicago eller New York är att väldigt höga hus byggs väldigt tätt. På samma sätt har man tänkt i nya Hagastaden. Man har tagit lärdom från, och flörtar med, den industriella revolutionen – men sedan tillfört någonting nytt.”

– Emelie Madarasz, Leasing Manager på Atrium Ljungberg

Området har redan lockat många av världens största varumärken som Astra Zeneca och MTR att flytta sitt huvudsäte eller utvecklingskontor till Hagastaden, framför liknande utvecklingsområden och stadsutvecklingsprojekt som London Life Science SC1, Stanford Research Park Life Science, och Oxford North. 

“Hagastaden räknas till Stockholms innerstad vilket gör läget optimalt för kontor. Många stockholmare har fortfarande inte upplevt Hagastaden utan blir förvånade när de väl kommer ut hit. De flesta tänker på Nya Karolinska men det är så mycket mer. Det har återigen skett en revolution i Hagastaden.”

– Emelie Madarasz, Leasing Manager på Atrium Ljungberg

ABC-staden är tillbaka

Under 1950-talet byggdes bostadsområdet Röda bergen i anslutning till Hagas industrier för att ge fabriksarbetarna någonstans att bo med sina familjer. Och femtiotalets tanke om ABC-samhällen är tillbaka. ABC stod för Arbete, Bostad, Centrum och innebar att man byggde stadsdelar som en familj skulle kunna leva i utan att behöva lämna för att till exempel jobba eller gå till tandläkaren. Idag finns liknande tankar kring Hagastadens utveckling och nästa steg i områdets moderna historia är att bygga fler bostäder.

“Vi vill tillföra människor till platsen. Allt fler efterfrågar en livssituation som liknar ABC-samhällets upplägg och vi ser en tydlig trend speciellt efter pandemin. Vi försöker ta lärdom av och återberätta 50-talets Stockholm men i modern tappning. Här ska du få kafferosteri, konstupplevelse och kontor i samma kvarter.” 

– Catarina Lennartsson, Leasing Manager på Atrium Ljungberg

Visionsbild över utvecklingen som planeras i östra Hagastaden. Bild: Stockholms Stad/White Arkitekter

Vill du också vara en del av nya Hagastaden? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och få information om kommande evenemang, nya byggplaner och lediga kontorslokaler.

Du kan även ladda ner vår broschyr för att få en helhetsbild av utvecklingen i området och Atrium Ljungbergs bestånd och framtida projekt.