Tengboms nya arkitektkontor i Hagastaden

Tengboms nya arkitektkontor i Hagastaden – en rosa upptäcktsfärd i kosmopolitisk kontext

I över 100 år har arkitekterna från Tengbom utvecklat samhällen och berikat människors vardag över hela världen. Vad är viktigt när landets främsta arkitekter själva ska välja kontor? Vad är det som får dem att flytta till nya Hagastaden? Och hur förvandlar de en tegelröd fabrik till en rosa kontorsdröm?

Tengbom är ett historiskt arkitektkontor som funnits sedan 1906. Här jobbar experter inom allt från arkitektur och stadsbyggnad till inredning och hållbarhet. Eller som deras regionchef Mark Humphreys själv uttrycker det: specialister som driver utvecklingen i samhället framåt.

– Vår uppgift är att skapa upplevelser. Ett objekt är något du tittar på medan en upplevelse är något du interagerar med och som även påverkas av omgivningen. För oss som arkitekter är en upplevelserik miljö viktig. Det är därför vi har flyttat till Hagastaden.

Fotograf: Emil Fagander

Mångfald och internationell storstadspuls

Nya Hagastaden utgörs, enligt Mark, av en varierad och internationell stadsmiljö med hög puls. Här finns mångfald både vad gäller platsens serviceutbud men även när det kommer till människorna. Platsen lockar allt från kreativa startups till forskare från hela världen. 

– Vi pratar själva mycket om vikten av mångfald för att få till en dynamisk arbetsmiljö. Man är aldrig en isolerad ö utan påverkas alltid av sin kontext. Hagastaden har blivit en kosmopolitisk knutpunkt som stimulerar kreativiteten, säger Mark.

På bara några år har nya Hagastaden vuxit fram och skapat en helt ny typ av stadsbild. Det är en experimentell stadsplanering som är ny för Stockholm där dåtid möter framtid. Roströda tegelbyggnader fulla av berättelser från 1930-talets industrialism kombineras med nybyggda, skyhöga glasfasader där molnen kan spegla sig. 

– Det känns brokigt och blandat, nytänkande och prövande vilket skapar en kreativ miljö och möjligheter att experimentera – något som förstås är en bra grund för vårt arbete som arkitekter. Det är en studieresa varje dag att sitta i Hagastaden, säger Mark.

Läget är (nästan) allt 

En annan viktig faktor i valet av Hagastaden som plats för Tengboms nya kontor har varit det centrala läget innanför tullarna. Man ska enkelt kunna ta sig med både kollektivtrafik och bil. Mark cyklar själv varje dag från sin lägenhet i Sickla till kontoret i Hagastaden. 

– Det är fina cykelbanor genom hela city och bra cykelparkering vid kontoret. Till Hagastaden är det dessutom väldigt enkelt att ta sig från Arlanda vilket är praktiskt för oss som jobbar internationellt. Läget gör att det finns ett fantastiskt utbud av lunchrestauranger och en stimulerande miljö med till exempel många konstgallerier, säger Mark.

Nya kontoret – en upptäcktsfärd med många överraskningar

I över 15 år har Tengbom suttit i Glashuset, ett av Stockholms mest karaktäristiska byggnader i Slussen. Men Hagastadens industrilokaler erbjöd större möjligheter till flexibel planlösning. I det nya kontoret har man fokuserat på att skapa en arbetsmiljö som både är funktionell men samtidigt stimulerande för medarbetarna. 

– Det ska vara en upptäcktsfärd att komma in genom dörren till vår värld. Det börjar redan i entrén där vår modellverkstad lyfts fram i en stor träpaviljong med ett stort skyltfönster, och fortsätter sedan med olika överraskningsmoment ju längre in man går i lokalen.

Fotograf: Emil Fagander

Kontoret är anpassat för ett aktivitetsbaserat arbetssätt med rumsliga upplevelser som erbjuder olika förutsättningar för arbete. Den röda – eller rosa – tråden är taket. Istället för ett innertak som täcker över rör och takinstallationer som skvallrar om en tid då byggnaden agerade fabrikslokal så har de låtit allt vara synligt – och sprutmålat det i rosa. Det är totalt nästan 2 000 kvadratmeter rosa tak. 

Ett kontor som främjar kollektiv intelligens

För att dra nytta av att jobba tillsammans så ser Tengbom på kontoret som en utställningslokal. Istället för att jobba isolerat i olika digitala molntjänster ska medarbetarna enkelt kunna visa upp vad de jobbar med. Kontoret har försetts med många hyllor att lägga materialprover på, bord att ställa ut modeller på och väggytor för ritningar.

Fotograf: Emil Fagander 

– Vi vill inte vara det städade kontoret utan det tillåtande och experimentella. Ett kontor där du uppmuntras till att prova något nytt. Vi ska våga visa vad vi håller på med, inspirera varandra och på så sätt utnyttja vår kollektiva intelligens ännu mer, säger Mark.

Lyhört och lyckat partnerskap

Tengboms nya kontor i Hagastaden har varit ett nära samarbete med Atrium Ljungberg och TL Bygg. Ett riktigt lyckat samarbete, enligt Mark.

– Vi har haft en fantastisk dialog med Atrium Ljungberg där de varit otroligt lyhörda kring våra behov. Genom att snarare samarbeta som ett team än som en beställare av en tjänst har vi fått maximalt värde utifrån de ramar som fanns. Vi är väldigt nöjda kring detta partnerskap och vad vi får ut av det, säger Mark.

Han lyfter även vikten av en fastighetsutvecklare som inte bara utvecklar fastigheter utan som faktiskt tar ett helhetsansvar för att utveckla hela stadsdelar. 

– Det handlar om att ta ansvar för att skapa platser där människor faktiskt vill vara, att skapa förutsättningar för liv. Jag har själv stått på scen och sagt att jag aldrig kommer flytta från Södermalm. Nu bor jag i en nybyggd lägenhet i Atrium Ljungbergs satsning på Nobelberget i Sickla och trivs så bra. Atrium Ljungberg lyckas med konsten att kombinera mjuka värden med lönsamhet, något som är få förunnat, säger Mark.

Vill du läsa mer om nya Hagastaden och vad som är på gång? Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev.

Du kan även ladda ner vår broschyr för att få en helhetsbild av utvecklingen i området och Atrium Ljungbergs bestånd och framtida projekt.