Så kommer Slakthusområdet att utvecklas – år för år

Så kommer Slakthusområdet att utvecklas – år för år

Slakthusområdet kommer att genomgå enorma förändringar under de kommande tio åren. Men vad kommer att hända när? När är de första bostäderna klara? När öppnar tunnelbanan? Hur många kontor ska egentligen byggas? Och när öppnar alla härliga restauranger och barer? Vi har tagit fram en tidslinje som ger dig en lite tydligare bild av hur Stockholms nya, magiska stadsdel utvecklas. 

2023

Den första delen av Slakthushallarna - Hus 26 - öppnade. Slakthushallarna, med Hus 26 i spetsen, har som ambition att vara en helt unik plats i Stockholms, och kanske även Sveriges, restaurang- och kulturutbud. Bland de aktörer som flyttat in finns Stockholm Roast, den hyllade kockduon Adam & Albins restaurang SOLEN, restaurang Afrika, Bar Montan, samt lyssningsbaren Hosoi. Fler aktörer presenteras löpande.


Kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessmans storsatsning SOLEN i Slakthusområdet. Foto: Måns Berg

2024 

I slutet av april öppnade kultur- och konsertarenan Fållans permanenta lokaler i Slakthusområdet. Samtidigt utökades samarbetet med Fållan till att omfatta flera nya lokaler för musik, kultur, konst, mat och dryck – ett initiativ som går under namnet Distriktfem. Satsningen är en del av Atrium Ljungbergs långsiktiga strategi för kultur och livescener i Slakthusområdet. Distriktfem omfattar totalt nio olika koncept i de gamla Slakthushallarna, där kapaciteten sträcker sig från 50 till 3000 personer.

Kind People Club i Förbindelsehallen. Foto: STHLM Night

I februari 2024 öppnade A house Börshuset och området aktiveras därmed även på dagtid. Dels genom coworking för företag och frilansare med fokus på design, dryck, mat och musik – men också genom unika eventlokaler och nytänkande programverksamhet i en kreativ miljö.

Börshuset i Slakthusområdet. Foto: A house

2025

Slakthusområdets gamla marknadshallar var historiskt sett den plats där bönderna visade upp djuren för slakteriföretagen. Nu byggs hallarna om till moderna kontor och publika verksamheter som restauranger och caféer. Marknadshallarna, även kallade Hus 48 och Hus 49, står redo för inflyttning 2025. Självklart tas det historiska arvet tillvara för att skapa eftertraktad industrikänsla.

Visionsbild Hus 49: Stora Marknadshallen

De första bostäderna i Slakthusområdet kommer att vara klara för inflytt 2025. Totalt planeras cirka 3 000 lägenheter i området och de färdigställs löpande fram till cirka 2033. 

2026 

Slakthushallarna utvecklas i etapper och 2026 kommer allt att stå klart. Förbindelsehallen, en av Slakthusområdets mest ikoniska byggnaderna, blir en permanent och flexibel besöksdestination för uteserveringar och tillfälliga evenemang såsom konserter, klubbar och teaterföreställningar, liksom för marknader och andra events. Kort och gott blir Slakthushallarna det kulturella hjärtat i Slakthusområdet!

Senast det byggdes en kommunal gymnasieskola i Stockholm var 1984, när Tensta gymnasium invigdes. Och nu, 40 år senare, är det dags för en ny! Slakthusområdets gymnasieskola öppnar lagom till höstterminen 2026. Skolan ligger alldeles intill den nya parken Fållan och erbjuder plats för 800 elever. 

2027 

Under 2027 färdigställs Stationskvarteren: en 20 000 kvadratmeter stor kontorsbyggnad med restaurang och service i entréplan. Här ligger även en av de kommande entréerna till den nya tunnelbanan, som kommer att knyta samman Slaktis med söderort och Nacka. Stationskvarteren är bara en av många nya kontorsbyggnader som utvecklas i området – totalt planeras för cirka 14 000 arbetsplatser i Slakthusområdet.

2030

Stockholms konstnärliga högskola (SKH) samlokaliserar under 2030 sin utbildningsverksamhet i en ny byggnad i Slakthusområdet. Det blir samtidigt en självklar träffpunkt för alla kulturintresserade, kulturutövare, studenter, forskare, blivande studenter och den breda allmänheten. Det nya kvarteret, där SKH:s lokaler ingår, omfattar närmare 36 000 kvadratmeter BTA.

Trafikstart för den nya tunnelbanan som får två uppgångar i Slakthusområdet. Den norra uppgången är belägen cirka 100 meter från nuvarande station Globen. Den södra uppgången placeras i den park som kommer att ligga mitt i Slakthusområdet. Den nya stationen ligger endast fyra stopp från T-Centralen.

2033

Hela Slakthusområdet – en magisk stadsdel fylld av kultur, upplevelser och bekvämligheter – beräknas vara klart.

 

Som tur är behöver du inte vänta – redan nu händer det grejer! Spana in vad som är på gång i Slakthusområdet.

Årtalen i denna artikel är preliminära och kan komma att ändras.