“Vi vill vara med från början” – Adam & Albin flyttar in i Slakthusområdet

“Vi vill vara med från början” – Adam & Albins storsatsning i Slakthusområdet

De senaste årens utmaningar för krog- och restaurangbranschen har inte varit nådiga. Att då satsa stenhårt på ett nytt koncept kräver både mod och optimism. Kockduon Adam & Albin har slagit upp dörrarna till SOLEN, sin största restaurang någonsin. Här berättar de mer om Slakthusområdets fördelar och det värdefulla i att stå först i kön när nya platser växer fram.

Adam & Albin – allt från food court till fine dining

Adam Dahlberg och Albin Wessman, mer bekanta som Adam & Albin, hittade varandra i Stockholms krogvärld omkring 2005 och har sedan dess varit nära vänner som etablerat flera restauranger tillsammans. Först fine dining i form av Adam/Albin, en av Stockholms högst rankade restauranger, sedan krogen Raamen i food courten i Ringens köpcentrum. Slutligen Misshumasshu och Nori Bar i Birger Jarlspassagen, där asiatisk street food och exklusiva cocktails tillfört en känsla av New York och Tokyo i den innan rätt sömniga passagen.

Adam Dahlberg och Albin Wessman utanför storsatsningen Hus 26 i Slakthusområdet. Foto: Peter Rutherhagen

“Vi vill ha speciella, udda platser”

I slutet av sommaren 2021 blev Adam & Albin en av Atrium Ljungbergs samarbetspartners. Atrium Ljungberg arbetade då med att handplocka intressanta koncept och kontakta noga utvalda aktörer som skulle få möjligheten att öppna verksamheter i det nydanande Slakthusområdet. Kockduon, som alltid är öppna för nya idéer, blev genast intresserade.

– Vi vill ha speciella, udda platser och vi gillar när platser blir till en destination. Dessutom har både jag och Adam kopplingar till Slaktis. Vi har hängt runt där en hel del eftersom samtliga av våra leverantörer huserat där, berättar Albin Wessman.

Los Angeles som främsta ledmotiv

Då Adam & Albin hade önskemål om att flytta in i en stor byggnad med mycket rymd blev de introducerade för den fantastiska lokal som inryms i Slakthusområdets Hus 26, där de nu har öppnat SOLEN, sin största restaurang någonsin.

– Här har vi skapat en öppen och pulserande krog. Downtown LA är ett betydande ledmotiv med sina gedigna lagerlokaler, i vilka människor skapat unika platser av något som egentligen inte är en plats. Där har det vuxit fram livliga, tillgängliga ställen med storartad rustik känsla, ackompanjerat av fantastisk mat och vin. Det är så vi vill ha det i Slakthusområdet. Tillgängligheten går som en röd tråd – här ska det finnas något för alla, berättar Albin Wessman.

SOLENs uteservering i Slakthusområdet. Foto: Måns Berg

3 fördelar med Slakthusområdet

Slakthusområdet har en anrik historia och de senaste åren har man kunnat hitta allt från svartklubbar till sommelierutbildningar i kvarteren. Adam & Albin listar tre fördelar med att slå upp dörrarna till sin nya restaurang just här:

  1. Den stora, häftiga och helt unika lokalen, vars motstycke är omöjlig att hitta i centrala Stockholm. Addera superspännande arkitektur och du har en unik plats som människor vill ta sig till. 
  2. Potentialen med området söder om Söder. Många stockholmare har flyttat ut till områden som Enskede, Mälarhöjden och Hammarbyhöjden, och de saknar en självklar plats för krogliv och bra restauranger.
  3. Allt från stora sportevent till konserter på närliggande arenor som Tele2 Arena, Avicii Arena och Annexet blandat med klubbscenen på Fållan och Slakthuset. Här vill vi vara ett självklart stopp att besöka innan eller efter matchen och spelningen.

Tät dialog och samverkan

Det är första gången duon är med och bygger ett helt nytt område – och de uppskattar att ha varit med tidigt i processen.

– Det här är en plats vi bygger tillsammans med Atrium Ljungberg. Vi ville vara med från början och det har varit så värdefullt att vi fått möjligheten att påverka, både högt och lågt. Som att vi till exempel fått till två öppna spisar i lokalen. Atrium Ljungberg är fantastiska områdesutvecklare som värdesätter byggandet av nya platser. Vi är väldigt imponerade av deras professionalism och lyhördhet, berättar Albin Wessman.

SOLENs supersuccé

I april 2023 öppnade SOLEN, som har visat sig vara en av de mest lyckade krogöppningarna de senare åren. 

– Vår styrka ligger mycket i att vi vågar satsa på det vi vill och brinner för, där kontrasterna varit en stor drivkraft och inte minst ett vinnande koncept. Drömmen kring “solens mat” har länge varit med oss och när vi såg lokalen i Slakthushallarna visste vi direkt att det var dags, säger Adam Dahlberg.