“Vi vill vara med från början” – Adam & Albin flyttar in i Slakthusområdet

“Vi vill vara med från början” – Adam & Albin flyttar in i Slakthusområdet

De senaste årens utmaningar för krog- och restaurangbranschen har inte varit nådiga. Att då satsa stenhårt på ett nytt koncept kräver både mod och optimism. Kockduon Adam & Albin står nu i färd med att slå upp dörrarna till sin största restaurang någonsin. Här berättar de mer om Slakthusområdets fördelar och det värdefulla i att stå först i kön när nya platser växer fram.

Adam & Albin – allt från food court till fine dining

Adam Dahlberg och Albin Wessman, mer bekanta som Adam & Albin, hittade varandra i Stockholms krogvärld omkring 2005 och har sedan dess varit nära vänner som etablerat flera restauranger tillsammans. Först fine dining i form av Adam/Albin, en av Stockholms högst rankade restauranger, sedan krogen Raamen i food courten i Ringens köpcentrum. Slutligen Misshumasshu och Nori Bar i Birger Jarlspassagen, där asiatisk street food och exklusiva cocktails tillfört en känsla av New York och Tokyo i den innan rätt sömniga passagen.

Pandemin krävde kreativitet

Under pandemin kände de flesta krögare och restaurangägare desperationen smyga sig på. Så även Adam & Albin. Därför valde de att under pandemins två somrar stänga ner sina restauranger och etablera konceptet Ön, en utomhusrestaurang med festivalkänsla på Långholmen, som blev oerhört populär bland stockholmarna.

– Vi är inte de som sitter stilla. Vi gillar att skapa våra egna förutsättningar, vara kreativa och göra snabba förändringar, berättar Albin Wessman.Adam Dahlberg och Albin Wessman utanför kommande storsatsningen Hus 26 i Slakthusområdet. Foto: Peter Rutherhagen

“Vi vill ha speciella, udda platser”

I slutet av sommaren 2021 blev Adam & Albin en av Atrium Ljungbergs samarbetspartners. Atrium Ljungberg arbetade då med att handplocka intressanta koncept och kontakta noga utvalda aktörer som skulle få möjligheten att öppna verksamheter i det nydanande Slakthusområdet. Kockduon, som alltid är öppna för nya idéer, blev genast intresserade.

– Vi vill ha speciella, udda platser och vi gillar när platser blir till en destination. Dessutom har både jag och Adam kopplingar till Slaktis. Vi har hängt runt där en hel del eftersom samtliga av våra leverantörer huserat där, berättar Albin Wessman.

Los Angeles som främsta ledmotiv

Då Adam & Albin hade önskemål om att flytta in i en stor byggnad med mycket rymd blev de introducerade för den fantastiska lokal som inryms i Slakthusområdets Hus 26, där de nu ska öppna sin största restaurang någonsin.

– Här skapar vi en öppen och pulserande krog med drag från morgon till kväll. Downtown LA är ett betydande ledmotiv med sina gedigna lagerlokaler, i vilka människor skapat unika platser av något som egentligen inte är en plats. Där har det vuxit fram livliga, tillgängliga ställen med storartad rustik känsla, ackompanjerat av fantastisk mat och vin. Det är så vi vill ha det i Slakthusområdet. Tillgängligheten går som en röd tråd – här ska det finnas något för alla, berättar Albin Wessman.

3 fördelar med Slakthusområdet

Slakthusområdet har en anrik historia och de senaste åren har man kunnat hitta allt från svartklubbar till sommelierutbildningar i kvarteren. Adam & Albin listar tre fördelar med att slå upp dörrarna till sin nya restaurang just här:

  1. Den stora, häftiga och helt unika lokalen, vars motstycke är omöjlig att hitta i centrala Stockholm. Addera superspännande arkitektur och du har en unik plats som människor vill ta sig till. 
  2. Potentialen med området söder om Söder. Många stockholmare har flyttat ut till områden som Enskede, Mälarhöjden och Hammarbyhöjden, och de saknar en självklar plats för krogliv och bra restauranger.
  3. Allt från stora sportevent till konserter på närliggande arenor som Tele2 Arena, Avicii Arena och Annexet blandat med klubbscenen på Fållan och Slakthuset. Här vill vi vara ett självklart stopp att besöka innan eller efter matchen och spelningen.

Tät dialog och samverkan

Nu har Adam & Albin daglig kontakt med Atrium Ljungberg och båda parter är införstådda med att det krävs ordentligt fokus de närmaste åren. Det är första gången duon är med och bygger ett helt nytt område – och de uppskattar att ha varit med tidigt i processen.

– Det här är en plats vi bygger tillsammans med Atrium Ljungberg. Vi vill vara med från början och det har varit så värdefullt att vi fått möjligheten att påverka, både högt och lågt. Som att vi till exempel fått till två öppna spisar i lokalen. Atrium Ljungberg är fantastiska områdesutvecklare som värdesätter byggandet av nya platser. Vi är väldigt imponerade av deras professionalism och lyhördhet, berättar Albin Wessman.

Det glada Stockholm på väg tillbaka

Nu har Adam & Albin fullt fokus på att ställa i ordning och planera för öppnandet av det nya konceptet under våren 2023. En spännande utmaning som också bringar en känsla av optimism.

– Det har varit några riktigt svåra år för restaurangbranschen och vi har längtat så mycket efter att få tillbaka våra restauranger, gäster och någon slags normalitet. Vi är så taggade på att få se det glada Stockholm igen – det är dit vi är på väg och vi ser fram emot att vara tillbaka, avslutar Albin Wessman.