“Rosteriet får blomma ut i all sin fabriksromantik” – Stockholm Roast hedrar hantverket i Slaktis

“Rosteriet får blomma ut i all sin fabriksromantik” – Stockholm Roast hedrar hantverket i Slaktis

Kaffekonnässörerna bakom Stockholm Roast har alltid känt en dragning till södra Stockholm i allmänhet och Slakthusområdet i synnerhet. Efter att ha öppnat såväl rosteri som kaffebar och vinbar i Slakthusområdet expanderade de under 2023 med den nya restaurangen Bar Montan. 

Stockholm Roast utmanar industri och smaklökar

Stockholm Roast grundades 2011 av Johan Montan Ahlgren och Øner Kulbay. Från start har deras vision varit att utmana inte bara kaffeindustrin, utan även människors smaklökar. De slog först upp dörrarna till sitt kafferosteri i Jordbro industriområde men har alltid haft siktet inställt på att få vara verksamma i Slakthusområdet.

Sommaren 2020 öppnade de upp sitt kafferosteri i Slakthushallarnas gamla truckgarage och har sedan dess kompletterat med butik, kaffebar, vinbar och showroom. Delägare Johan Montan Ahlgren berättar mer:

– Vi har alltid velat verka i Slakthusområdet och såg det som rätt plats för oss redan för fem år sedan. När Atrium Ljungberg tog över arbetet med området ringde vi upp dem direkt, redan dagen efter att pressreleasen gått ut. För oss har det hela tiden varit ett mål och en självklarhet att verka här. Därför är det inte konstigt att vi var först på plats.

“Slakthusområdet är skapat för att ha sitt eget liv”

Det finns några specifika anledningar till att man fastnat för just Slakthusområdet. Stockholm Roast lyfter bland annat att platsen är central, attraktiv och besitter ett helt eget uttryck. Till skillnad från staden innanför tullarna, där människor lever sitt dagliga liv och produkter är färdiga att servera, värdesätter man att verka på en plats som är avsatt för förädling av produkter. Johan Montan Ahlgren och Øner Kulbay, grundarna av Stockholm Roast. Foto: Hinke Tovle

– Slakthusområdet är skapat för att ha sitt eget liv och dessutom är Söderort den delen av staden vi hänger i. För oss är det också viktigt att vara nära våra kunder. Vi jobbar främst mot restauranger och vill att kunderna ska vara en del av vår produktion på en daglig basis, ge feedback och föra en dialog med oss, berättar Johan Montan Ahlgren.

Hundraåriga traditioner förs vidare

För Stockholm Roast är det viktigt att återta det som industrierna försökt dölja under de senaste 50 åren: hur saker och ting faktiskt går till. De vill att alla ska veta hur råvaruproduktion fungerar och att inget ska döljas. Just hantverk och transparens är ständiga målsättningar och de värdesätter att kunna producera, förädla, leverera lokalt, och möta sina slutkunder på plats. Något som varit essensen av Slakthusområdet sedan start.

– Den här platsen har 100-åriga traditioner av att förädla råvaror och vårt skrå har jobbat såhär i alla tider. Vi vill att människor ska få fika i ett rosteri, snarare än att vi rostar i ett fikeri. Stockholm Roast är en fabrik, ett rosteri och en workshop dit man kommer för att dricka något gott och se hur saker går till, berättar Johan Montan Ahlgren.

Community, kaffe och kvalitet

Stockholm Roast framhäver att kafferosteri är just en sådan sak som kräver fabriksmiljö, estetik och publik närvaro. De anser att många människor idag är svältfödda på att få vet hur saker förädlas och vill ge en gedigen upplevelse – bortom exklusiva förpackningar och raka, välbelysta hyllor.

Det är tydligt att duon ständigt vill hedra traditionen för kaffe och kafferostande. De har en stark tro på att produkter med smak blir som allra bäst och godast när det finns en respekt för hantverket. Därför vill de exponera allt som rör kaffe av fantastisk kvalitet. Samtidigt sätter de vikt vid community och det lokala, något som de är väldigt glada över att ha hittat i Slakthusområdet.

Ett klockrent samarbete med råvaran i fokus

Stockholm Roast är glada över att ha fått fler grannar i samband med att ytterligare etableringar öppnat upp i området. Kopplat till detta uppskattar de att Atrium Ljungberg jobbar aktivt med att hitta människor som håller fokuset på råvarorna. Johan Montan Ahlgren berättar:

– Vi jobbar alltid med fantastiska krögare och kockar som lever för råvarorna och vi gillar verkligen att se en fastighetsutvecklare ha det tankesättet: att riktig förädling ska in i området. Vårt samarbete med Atrium Ljungberg har varit klockrent – en fullpoängare. Det är spännande att samverka med ett stort bolag och möta människorna bakom för att titta på lokaler, ha en dialog och tillsammans känna att “här kan vi faktiskt göra något”.

Foto: Måns Berg

Fabriksromantik och första restaurangen Bar Montan

Slakthusområdet börjar nu växa ordentligt. Johan och Øner gillar att de fått vara med och sätta sin prägel på stämningen och miljön, istället för att gå in i ett färdigt koncept. Även Stockholm Roast växer och nu har de öppnat sin första restaurang, Bar Montan, som också är belägen i de ursprungliga Slakthushallarna.

– Vår kaffebar, vinbar och restaurang får sina egna fysiska platser och rosteriet får blomma ut i all sin fabriksromantik. Vi försöker inte dölja något, utan låter huset och själva platsen spela huvudrollen. På så sätt möter vi upp det starka uttrycket i platsen genom att skapa en genuin känsla och sätta dinerandet i fokus. En upplevelse av att få mat lagad, serverad och sedan äta den – utan några krav, avslutar Johan Montan Ahlgren.

 

Foto toppbild: Daniel Johansson (Strangeways)