Streetfood-trender att hålla utkik efter! - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

utblick

Streetfood-trender att hålla utkik efter!

För några år sedan gjorde foodtrucken sin entré i svenska städer, därmed blev streetfood tillgängligt såväl i Stockholm, Göteborg och Malmö som i Uppsala och Falkenberg. Du som tröttnat på pulled pork och undrar vad som kommer nu – läs bara vidare!

Vi på Atrium Ljungbergs Stadsinnovation har gått igenom trendspaningarna och våra egna erfarenheter. Här kommer fem streetfood-trender att hålla utkik efter:

Sofistikerade geografiska referenser 

Vi kommer inte att äta ”indiskt” eller ”kinesiskt” längre. Ännu mindre kommer vi att nöja oss med epitetet ”asiatisk mat”. Nej, trenderna pekar tydligt mot att vi vill ha mat från just den där speciella kinesiska provinsen eller pakistanska regionen.

Hållbar mat 

Då menar vi inte bara bäst-föredatum, utan miljömässig och social hållbarhet. Redan för något år sedan kunde vi se containerkök och projekt där nyanlända fick jobb genom att brassa på tacos. Kunderna är medvetna och ställer krav på bra råvaror som exempelvis fisk som är hållbarhetsmärkt. Samtidigt utforskar många kockar metoder för att använda råvaror som riskerar slängas i livsmedelsaffären och att minimera svinn i köket.

Vegetariskt och veganskt

Allt fler har hängt på hälsotrenden. Men bara för att man bestämmer sig för att bli hälsosammare behöver man inte sluta äta gott. Nya begrepp som vardags-vegetarian börjar sätta sig och de vegetariska och veganska rätterna utvecklas med blixtens hastighet när köttet byts ut mellan hamburgerbröden och i tortillan. Vego-trenden kommer såväl i finrestaurangen som i truckarna. För att det ska kännas bra att äta.

Sötsaker 

Flera trendspanare tror att desserter och sötsaker gör sitt intåg i gatumaten. Allt från vårrullar med friterad banan till 90-talsklassiker från USA som Pop-tarts.

Hållbara foodtrucks

Vi ser dieselgeneratorn som puttrar bakom trucken och vi noterar papperstallriken och plastbesticken. Streetfood har sina miljöutmaningar och många funderar på hur själva försäljningen kan bli miljövänligare. Elanslutning av truckarna och biologiskt nedbrytbar plast hoppas vi på framöver!

 

Atrium Ljungberg Stadsinnovation älskar kultur i stadsutvecklingen och vi älskar streetfood, med och utan hjul. Mat är en viktig del i vår vision när det gäller stadsutveckling.

 

Mer om streetfood-trender:

10 food trends for 2018 - Travel Channel

Why 2018 will be the year street food gets a lot more sophisticated - Independent

Waitrose Food & Drink Report trend predictions for 2018 - Business Insider