Urban Burn på Nobelberget - Stadsinnovation - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Urban Burn på Nobelberget

Den 12-15 april arrangeras för tredje året i rad inomhusfestivalen Urban Burn på Nobelberget i Sickla. Urban Burn är ett evenemang som är inspirerat av den mytomspunna amerikanska ökenfestivalen Burning Man och var när det först skapades i Stockholm världens första s.k. burn som äger rum inomhus. Sedan dess har fenomenet spritt sig till bland annat Helsingborg, Malmö och Köpenhamn. Arrangemanget är skapat i sann Burning Man-anda och beskrivs som ett deltagarkulturellt experiment i kreativt samskapande och radikal frihet under ansvar.

Det enda som garanterat utlovas till biljettköparen är ett 2000 kvm stort tomt rum som deltagarna ges möjlighet att själva fylla med konstverk, installationer, workshops och musik. När det hela är över så monteras allting ner under en kollektiv städdag och deltagarna lämnar platsen som om de aldrig hade varit där i enlighet med tre av de tio vägledande principerna: "Radical self-reliance", "Communal effort" och "Leave no trace".

– Ett favoritprojekt från tidigare år var Shitopia som utgjordes av ett gäng personer som gick ihop och dekorerade ställets alla toaletter till makalös oigenkännlighet! Föga förvånande så visar det sig att människor också tar bättre hand om toaletter som är vackra, berättar en av grundarna Hampus Lindblad i en intervju förra året.

Evenemanget ger deltagarna möjligheten att ta steget från att vara passiva konsumenter till att bli aktiva medskapare där fantasin får flöda fritt. Det finns egentligen inte några gränser alls för vad som kan göras, med den svenska lagstiftningen som enda undantag.

– Det räcker med att bidra med sin närvaro, men det tenderar att bli mycket roligare och mer meningsfullt om man kan bidra med något konkret. Däremot behöver det inte vara något materiellt utan tvärtom blir en immateriell gåva ofta mer uppskattad, säger Hampus Lindblad.

– Jag har slagits av häpnad gång på gång under de senaste månaderna av hur effektivt allting rullar framåt, att det finns så många människor som tar på sig ansvar och inte bara driver egna projekt, utan är med och bygger strukturen för hela eventet. Det är otroligt att se folk vilja bidra och ta egna initiativ för helheten. Jag tror att vi väljer att lägga den energin för att få smaka på en kultur som vi egentligen alltid vill leva i, säger Molly Sjöberg, en av arrangörerna. 

Burning Mans och Urban Burns 10 principer

  • Inkluderande
  • Gåvoekonomi
  • Dekommodifikation (ingen marknadsföring/kommersialisering tillåten)
  • Radikal självtillit
  • Personligt uttryck
  • Gemensam strävan och arbetsfördelning
  • Ansvarstagande
  • Inte lämna några spår
  • Deltagande
  • Omedelbarhet
Dina valda inställningar för cookies gör att du tyvärr inte kan se detta innehåll. Cookie-inställningar