King's Cross, inspirerande stadsutvecklingsprojekt - Atrium Ljungberg

utblick

King's Cross - inspirerande stadsutvecklingsprojekt i London

King's Cross är en av de största och mest spännande ombyggnaderna i London i modern tid. På ett 67 hektar stort område med en rik historia och unik miljö förvandlas en sedan tidigare underutnyttat industriell ödemark till en ny stadsdel med boende, affärer, kontor, gallerier, barer, restauranger, skolor och till och med ett universitet.

King's Cross har ett rikt och färgstarkt förflutet. Dess läge där väg, flod och järnväg möts har format platsens historia. Idag kan man se spår av det historiska King’s Cross i de gamla tegelbyggnaderna, gatornas utformning och i berättelserna om de människor som vistats på platsen.

Det som gör King’s Cross till en speciellt spännande plats är hur man genom utvecklingen och restaurering av platsen har låtit dess historia som en plats för klubb, musik, konst och kultur vindla sig som en röd tråd genom hela omvandlingen. Lokaler för musik och konsert, biografer, gallerier och teatrar har alla sin givna plats här. De nya arenorna stärker den redan blomstrande lokala konst- och musikscenen. Gatorna och torgen står värd för festivaler, konserter, teater, film och dansuppträdanden året om. Programmeringen av platsen är både fantasifull och oväntad och genom att locka en strid ström av besökare till plasten stärker det kulturella innehållet även andra verksamheter som etablerat sig i King’s Cross. 

Coal Drops Yard

Den 26 oktober 2018 invigdes en av de centrala delarna i King’s Cross, de nya handelskvarteren i Coal Drops Yard. De massiva viktorianska tegelbyggnaderna i Coal Drops Yard uppfördes på 1850-talet för att ta emot och sortera kol då det anlände med tåg från norra England. Nu återupplivas de gamla tegelbyggnaderna i en design från Heatherwick Studio, som sammanför det industriella arvet med spännande modern arkitektur.

Thomas Heatherwick
, grundare av Heatherwick Studio, ansvarig arkitekt för ombyggnationen av de nya handelskvarteren ”Coal Drops Yard” berättar:

Min studio har haft sitt kontor i King's Cross i över 17 år, så det har varit ett enormt privilegium att återuppfinna en så betydande plats. De extraordinära byggnaderna där de nya kvarteren för handel och restaurang, Coal Drops Yard, uppfördes redan 1850 har ett ovanligt rikt förflutet, där de tjänstgjort som lokaler för infrastruktur, lager och kontor. Mest kända för den breda publiken är de emellertid för att i över ett decennium ha stått värd för några av Londons mest populära nattklubbar. Vi såg att det fanns en möjlighet att fira det arvet istället för att förstöra det.

När vi nu närmar oss öppningen av de nya kvarteren, ser vi alla fram emot att se hur Coal Drops Yard inte bara kan fungera som en plats för shopping och mat utöver det vanliga, utan också bli en destination i sig.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om hur Atrium Ljungberg hanterar personuppgifter.

stadsinnovation

Relaterade artiklar