Boxparks, från London till Medborgarplatsen? - Atrium Ljungberg

Världen över ser vi nya innovativa användningsområden för containrar. En del mer uppseendeväckande än andra. I Austin, Texas finns exempelvis forskningsprojektet “The Dumpster Project” som undersöker och utforskar hur man bäst konverterar en container till en hållbar, trivsam bostad. I containrar lagas det runt om i världen gourmetmat och det säljs designprodukter. Vi har sett trenden även i Sverige, med företag som konverterar de fyrkantiga behållarna som både bostäder, eventlokaler och restaurangkök. 

Först ut med kombinationen mat och mode i en container-pop-up var Boxpark Shoreditch i London. 2011 startade containerklustret i östra London och det blev snabbt en succé och världens första ”pop-up mall”. Lokala designmärken blandas med de mer etablerade och kombinationen med den senaste gatumaten har gjort Boxpark Shoreditch till en unik destination för både mat och shopping. Användandet av ombyggda containrar gör det möjligt att till en lägre kostnad och med ökad flexibilitet hitta affärsmöjligheter för lokala, ofta nya, mindre aktörer. 2016 togs Boxpark-konceptet vidare till Croydon i södra London där ytterligare en containerpark öppnades. Där ligger fokus helt på mat, dryck och underhållning.

Boxpark har fått en rad efterföljare världen över. Konceptet är snabbfotat och kostnadseffektivt och rätt utformat så tror vi att även Stockholm kan vara redo för att testa containrarnas magi i gaturummet på allvar. Kanske skulle en Boxpark Medis kunna bidra till att lyfta ett Medborgarplatsen i förändring... 


Bilder: blowUP Media

 

stadsinnovation

Relaterade artiklar