Resan mot Nya Söderhallarna har bara börjat - Atrium Ljungberg

Resan mot Nya Söderhallarna har bara börjat

 

Vi har fått förtroendet att förvärva Söderhallarna på Medborgarplatsen från Stockholms stad. Det är en uppgift som vi tar på största allvar.

Vi vill göra Söderhallarna till Södermalms självklara mötesplats för mat, kultur och kreativitet. En tillgänglig, pulserande och myllrande mötesplats oavsett tid på dygnet. 

Vi vill skapa ett inspirerande gastronomiskt centrum, lokalt förankrat men med influenser från hela världen. Vi siktar på Sveriges bästa matutbud från finkrog till street food. I nya Söderhallarna ska det också finnas ett brett utbud av aktiviteter som lockar många olika målgrupper, och skapar en plats som lever såväl dag- som kvällstid. För de nytänkande företag som etablerar sig hos oss ska vi underlätta både arbetsliv och vardag. Vi skapar utrymme för innovativa former av verksamheter och lokalmöjligheter.

Genom att skapa nya kopplingar, förtydliga stråk och att öppna upp fasaden mot torget ges förutsättningar för en levande och trygg plats under hela dygnet. Tillsammans med staden vill vi aktivera hela Medborgarplatsen och fylla den med innehåll året runt. Ett folkliv utspritt över hela dygnet bidrar till att skapa trygghet och göra en plats spännande.

Det kommer dröja några år innan nya Söderhallarna helt är på plats, men med våra erfarenheter från Nobelberget vet vi att en plats kan göras intressant även före och under byggtiden.

Redan nu kan man märka att vi börjat ta små steg mot framtiden.

  • Sopköket, som tillagar mat på råvaror som annars skulle ha slängts, har öppnat en pop-up-restaurang i saluhallen. Restaurangen skulle egentligen bara ha öppet i december 2017, men har varit så uppskattad att avtalet förlängts månad efter månad. 

  • Foodloopz är ett nystartat företag som via sin digitala plattform hjälper företag att minska sitt matsvinn. Genom Foodloopz plattform kan företag, välgörenhetsorganisationer och föreningar köpa, sälja, donera eller ta emot donationer av livsmedel och dryck som annars riskerar att slängas. Foodloopz arrangerade Matsvinnstorget under fyra veckor i vintras, där de delade ut livsmedelsprodukter som annars riskerar att kastas. I utbyte mot produkterna kunde kunderna donera valfri summa och hela överskottet gick till välgörenhetsorganisationen Food2Change.

  • I augusti arrangerades Framtidens Söderhallar under sex dagar. Under evenemanget fick besökarna en försmak på hur framtidens mat och matindustri kommer att se ut genom att kockar från tjänsten Gastronaut var på på plats och lagade smakportioner av den hemlagade mat de erbjuder via Gastronaut-tjänsten. Under dagarna bjöds allmänheten in för att diskutera hur de vill att Söderhallarna ska se ut i framtiden. Framtidens Söderhallar var en del av hållbarhetsfestivalen The Stockholm Act.
  • Söderhallarna har en härlig men oanvänd takterrass. Det vill vi såklart ändra på! I vintras arrangerade vi Stockholms högsta julmarknad och framtida planer och idéer innehåller allt från takyoga till takrestaurang. 
stadsinnovation

Relaterat innehåll