Megautställning i Slakthusområdet när Jacob... - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Megautställning i Slakthusområdet när Jacob Felländer flyttar in

Multikonstnären Jacob Felländer har nyligen flyttat sin ateljé till Atrium Ljungbergs lokaler i Slakthusområdet. Nu utsmyckas byggnader i området med det storskaliga konstverket NowNowNow Land – ett digifysiskt verk som bjuder in till interaktion med besökarna.

Slakthusområdet håller på att utvecklas från stängt industriområde till en gastronomisk destination och kulturarena, sida vid sida med nya arbetsplatser, bostäder och skolor. Mitt i de industrihistoriska kvarteren i hjärtat av Slakthusområdet, i delar av den byggnad som ursprungligen användes som stall, flyttar nu konstnären Jacob Felländer in sin ateljé.

– Jag känner mig enormt inspirerad av miljön i ateljén och av området. Jag bodde tidigare i Williamsburg i Brooklyn och Kreuzberg i Berlin och känner igen atmosfären i Slakthusområdet. Det finns en energi som bubblar under ytan och det ofärdiga inspirerar. Atrium Ljungbergs planer på att utveckla Slakthusområdet kring mat- och kulturliv är precis vad Stockholm behöver, säger Jacob Felländer.

Den gigantiska konstutställningen NowNowNow Land består av 200 kvadratmeter stora bilder, digitala Augmented Reality-verk, på byggnader i området. Felländer har fotograferat storstäder över hela världen och tanken är att binda samman Slakthusområdet med resten av världen. Genom appen The Great Escape och med avancerad AR-teknik kan åskådarna interagera med verken, som kommer till liv samtidigt som musik flödar ut över Slakthusområdet.

– Vi är väldigt glada att kunna möjliggöra denna storskaliga konstutställning tillsammans med Jacob Felländer, och därmed göra konsten tillgänglig för alla som besöker Slakthusområdet. Vi har en tydlig vision för Slakthusområdet, men den förverkligar vi inte på egen hand. Vi utvecklar platsen tillsammans med de aktörer som verkar här och Jacob Felländers utställning är ett fint exempel på samverkan, säger Maria Hammarsten, affärsutvecklingsansvarig för stadsinnovation på Atrium Ljungberg.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största utvecklingsområden och kommer att genomgå en enorm förändring fram till 2030. Området utvecklas till Stockholms nya mötesplats för mat, kultur och upplevelser, sida vid sida med arbetsplatser, bostäder, skolor och högskola, samtidigt som den kulturhistoriska miljön varsamt bevaras och utvecklas. I augusti 2018 fick Atrium Ljungberg förtroendet från Stockholms stad att utveckla stora delar av den nya stadsdelen. Förvärven och utvecklade markanvisningar uppgår totalt till cirka 200 000 kvadratmeter BTA.