Bocuse d’Or Team Sweden startar träningskök i... - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Bocuse d’Or Team Sweden startar träningskök i Slakthusområdet

Bocuse d’Or är världens mest prestigefulla matlagningstävling och kallas ofta för VM för kockar. Sverige har deltagit med framgång sedan starten 1987. Genom deltagandet har svensk gastronomi utvecklats och erhållit hög internationell status. Nu öppnar det svenska teamet ett helt nytt träningskök i Slakthusområdet.

Bocuse d’Or arrangeras vartannat år i Lyon. Totalt deltar 60 länder som via kvaltävlingar på varje kontinent blir 24 tävlande i VM finalen Bocuse d’Or. Den svenska medverkan sker genom Bocuse d’Or Sweden Academy som bildades av de kockar som tidigare tävlat och nu ägs och organiseras av Restaurangakademin.

– Vi är väldigt glada att välkomna Bocuse d’Or Team Sweden till oss i Slakthusområdet. Visionen för området är att det ska bli en ny mötesplats för mat, kultur och upplevelser. Slakthusområdet har en historisk koppling till matproduktion och etableringen av det svenska träningsköket blir en förlängning och förädling av denna tradition, säger Mattias Celinder, fastighetschef Atrium Ljungberg.

Det nya träningsköket kommer att ligga i det så kallade Börshuset i Slakthusområdet. Lokalen kommer att inrymma en kopia av det tävlingskök som används i EM- och VM finalerna och kommer att bli den naturliga utgångspunkten för Sveriges kandidat, Gustav Leonhardt, och hans team när de planerar, utvecklar rätter och tidstränar inför Bocuse d’Or.

– Vår vision är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige. Intresset för vår verksamhet är stort och att nu kunna etablera ett träningskök i Slakthusområdet är en viktig pusselbit för oss och kommer att underlätta vårt arbete där målet är att återigen ta hem VM-guldet till Sverige, säger Andreas Stenberg, Ordförande i Bocuse d’Or Team Sweden och vd Restaurangakademien.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största utvecklingsområden och kommer att genomgå en enorm förändring fram till 2030. Området utvecklas till en urban stadsdel där mat och kultur tar plats, samtidigt som den kulturhistoriska miljön varsamt bevaras och utvecklas. I augusti 2018 fick Atrium Ljungberg förtroendet från Stockholms stad att utveckla stora delar av den nya stadsdelen.


Nacka, 2023-10-17
Atrium Ljungberg AB (publ)