Restaurang Afrika öppnar i Slakthusområdet - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Restaurang Afrika öppnar i Slakthusområdet

I sommar öppnar ytterligare en restaurang i hjärtat av Slakthusområdet. Restaurangen Afrika samlar tre olika afrikanska matkulturer under ett och samma tak, till rytmerna av allt från afrobeats och sydafrikansk house till gamla skolans hiphop. Afrika är det senaste i raden av handplockade restaurang- och barkoncept som kommer att fylla Hus 26 i de gamla Slakthushallarna, sida vid sida med Adam & Albins nya restaurang Solen, lyssningsbaren Hosoi, Stockholm Roast och Bar Montan.

Som namnet antyder kommer restaurangen att präglas av en tydlig afrikansk identitet med färgstarka mönster och en hög puls där musiken får ta stor plats. I en modern tappning kommer tre afrikanska matkulturer att erbjuda afrikanska rätter från öst till väst. Swahili Streetfood kommer att representera Kenya, kokboksaktuella Ker Mbissane representerar Senegal och Eri-Ethio Taste kommer att servera eritreansk och etiopisk injera. Även drycken som serveras kommer till stor del från afrikanska producenter.

Restaurangen kommer att servera både lunch och middag för att senare på kvällen sakta förvandlas till barklubb med afrikanska rytmer. Musiken kommer att vara en central del i verksamheten med DJ:s och livemusik flera kvällar i veckan. Det kommer även att erbjudas kultur i form av konst och poesi samt stand-up, föreläsningar och inspirationstalare.

– Vi öppnar upp med ledorden ”Kärlek och respekt” och här är alla lika välkomna. Detta blir en plats där afrosvenskar kan känna sig lite extra hemma, för att väga upp lite mot hur historiken från Stockholms krogliv ser ut, säger Vera Matthews, operativ chef på Afrika.

– Afrikanska restauranger har varit underrepresenterade i Stockholms krogvärld. Med Afrika vill vi skapa en stark community och även hylla den afrikanska mat- och musikkulturen och göra den tillgänglig för fler. Och vi känner att Slakthusområdet är helt rätt ställe för att kunna förverkliga den här visionen, säger Rukia Mazera, grundare till Swahili Streetfood som är en del av Afrika.

Från vänster till höger: Rukia Mazera (Swahili Streetfood), Tesfit Gebreab (Eri-Ethio Taste), Coura Mbaye (Ker Mbissane), Lubabalo Mashiyi-Veikkola (Swahili Streetfood) Foto: Måns Berg

Hus 26 är en del av Slakthushallarna, en samling industribyggnader från 1912 som binds samman av den ikoniska Förbindelsehallen. Tillsammans utgör de hjärtat i Slakthusområdets satsning på mat, kultur och upplevelser.

– Vår vision för Hus 26 i Slakthushallarna har varit att samla aktörer som har ett driv och en passion för att skapa något alldeles unikt. Och det ser vi nu när Afrika öppnar sida vid sida med Adam & Albins nya restaurang Solen, lyssningsbaren Hosoi och Stockholm Roasts nya Bar Montan. Vill man äta och dricka gott eller lyssna på musik i en helt magisk miljö så är det Slaktis man ska åka till, säger Mattias Roussakoff, Leasing Manager Food & Beverage på Atrium Ljungberg.

Webb: afrikasthlm.se
Instagram: @afrikasthlm

Läs mer om utvecklingen av Slakthusområdet här