Stockholms hemligaste gruva öppnar för allmänheten - Atrium Ljungberg

Stockholms hemligaste gruva öppnar för allmänheten

I över 70 år har de varit en väl bevarad hemlighet - Atlas Copcos gruvgångar 20 meter rakt ner i urberget, mitt under Sickla Köpkvarter. De över tre kilometer långa gruvorterna har tidigare använts för att testa ny gruv- och borrteknik. Nu öppnas gruvan för allmänheten med invigning den 21 april.  

I ett samarbete mellan Atlas Copco, Nacka kommun, Stockholms läns museum och fastighetsägaren Atrium Ljungberg, anordnas från och med den 21 april guidade rundvandringar varje helg. Utöver gruvan innefattar visningarna också stora delar av det industrihistoriska unika Sicklaområdet, där flera industrier som satte sin prägel på Stockholm i slutet av förra sekelskiftet hade sin hemvist.

- Sickla industriområde var lite som dåtidens Silicon Valley och hade en mycket viktig roll för svensk industriutveckling, säger Lennart Rosander, industrihistoriker vid Stockholms läns museum. Från denna region kom många svenska uppfinningar, bland annat en dieselmotor som kunde växla mellan fram och bak, utvecklad av uppfinnaren Jonas Hesselman.

Idag har gruvan två nivåer, en på 20 och en på 40 meters djup under marken. Testning och utveckling av Atlas Copcos produkter sker fortfarande på 40-metersnivån, ett område som dock inte kommer att vara öppet för allmänheten.

Gångarna började användas av Atlas Copco redan 1938 för tester av nyutvecklade bergborrar. Berget var perfekt för ändamålet eftersom det är massivt och inte spricker när man borrar i det. Bergarten är gnejs och granit.

Rundvisningarna kommer att ske varje helg med maximalt antal besökare om 20 per gång. Mer information om rundvisningen och biljettköp finns på www.sicklaovanunder.se

- Vi är stolta över att vi kan bidra till ett spännande nytt besöksmål i stockholmsregionen, säger Lena Dahlstedt, stadsdirektör i Nacka kommun.

- Atlas Copco-gruvan är inte bara en spännande plats utan också en viktig del av vårt företags historia. Därför är vi väldigt stolta att nu kunna visa upp den för nya besökare i ett så här bra sammanhang, säger Ronnie Leten, vd och koncernchef för Atlas Copco.

- Vi vill skapa mötesplatser med själ och innehåll. Atlas Copcos hundraåriga historia här har lagt grunden för det nya Sickla - den innovativa platsen för framtidens företag. Att låta våra besökare ta del av gruvan och områdets dåtid, nutid och framtid rimmar väl med våra värderingar och det sätt vi vill arbeta på, säger Ingalill Berglund, vd för fastighetsägaren Atrium Ljungberg.


Fakta om rundturen:
Sickla ovan och under jord är ett samarbete mellan Atlas Copco, Atrium Ljungberg, Nacka kommun och Stockholms läns museum. Under 1,5 timme får du som besökare uppleva hur den industriella revolutionen vuxit fram. utvecklat och förändrat Sickla. det är en fascinerande berättelse som i det lilla perspektivet också berättar en större historia om Sverige, våra företag och människorna som levt och verkat här. Rundturen avslutas i Atlas Copco-gruvan.

Nacka 2012-04-17
Atrium Ljungberg AB (publ)

Release