Gränbystaden tillgängliggör kultur för fler - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Gränbystaden tillgängliggör kultur för fler

Nu presenterar Uppsala kommun och Atrium Ljungberg Leran rör sig. Ett konstprojekt som innefattar en utställning, en konstpromenad och en interaktiv lerworkshop. Detta är startskottet på Gränbystadens nya initiativ Popup Kultur, en viktig del i satsningen på att skapa en levande mötesplats för Uppsalaborna.

Popup Kultur är ett nytt långsiktigt initiativ där Atrium Ljungberg vill tillgängliggöra kultur för fler genom att skapa tillfälliga utställningar och kreativa workshops i lokaler som är under ombyggnad i Gränbystaden. Initiativet kommer att återkomma i olika skepnader, det kan exempelvis vara poesi, musik, mode, animation, teater eller skulptur.

- För oss är kultur en viktig beståndsdel i ett levande samhälle. Kultur gör offentliga rum spännande, skapar gemensamma upplevelser och uppmuntrar till möten och integration. Det vill vi åstadkomma i Gränbystaden och därför satsar vi på att utöka kulturutbudet här, säger Daniel Kvant Suber, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg.

Temat för utställningen, Leran rör sig, har en historisk anknytning till det område där Gränbystaden växer fram. Leran är typisk för denna plats och Uppland. Mitt i byggandet av den nya stadskärnan och i landskapet runt omkring har konstnärerna David Andrén, My Lindh och Mats Wilhelm utifrån verkningarna av lerans rörelse skapat tillfällig offentlig konst. Här finns stora och små foton, en film, omvända skyltar och en obeboelig lada.

 - Området Vaksala-Gränby är spännande med sin tusenåriga historia och nya bebyggelse. Det blir möten mellan handel, natur, levande kor och färdigpackad mjölk. Hur ser vi egentligen på all kulturhistoria som finns alldeles intill oss när allt växer och förändras? säger David Andrén, en av konstnärerna som ställer ut.

Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson inviger utställningen den 3 maj i konstnärernas närvaro. Under utställningsperioden, 3 maj till 31 augusti, visas Mats Wilhelms fotografier i Vaksala församlingsgård, i Svenska kyrkans lokaler i Gränby köpcentrum samt på en 50 meter lång vepa utanför södra entrén till gallerian. Verk av David Andrén och My Lindh visas i ett tillfälligt galleri inne köpcentret samt utomhus i landskapet runtomkring. Under helgen 21-22 maj genomförs även en workshop i centrum som leds av konstnären Moa Lönn, där besökarna själva får skapa konstverk i lera.

- Vi kan genom konstnärens ögon få syn på saker vi inte annars ser. Konst kan formulera både frågor och svar, men kanske framförallt skapa överraskningar i en annars välkänd miljö. Vi är glada över att vi genom detta spännande samarbete kan tillgängliggöra kultur i en nydanande och kulturbärande miljö, säger Anna Ehn, intendent för offentlig konst på Uppsala kommun.

Nacka, 2016-04-27

Atrium Ljungberg AB (publ)

Pressmeddelande 160427_Kultursatsning i Uppsala

Ladda ner bild