Atrium Ljungberg och regissören Staffan Götesta... - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Atrium Ljungberg och regissören Staffan Götestam i samarbete kring unikt kulturhus för barn i Mobilia i Malmö

Atrium Ljungberg planerar tillsammans med Junibackens medgrundare, Staffan Götestam, en av de största svenska kultursatsningarna för barn i Sverige. Målet är att skapa ett unikt kulturhus för barn i Mobilia, Malmö. På "Funnys Äventyr" vill initiativtagarna att barns lekande, läsande och lärande ska stå i fokus med barnboksgestalter som Pettson & Findus, Mumin och Alfons Åberg.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg berättar nu om planerna att öppna "Funnys Äventyr", ett nytt kulturhus för barn, på handelsplatsen Mobilia i Malmö. Bakom initiativet står Staffan Götestam, känd dramatiker och regissör, och en av grundarna av populära Junibacken i Stockholm. Målet är att öppna Funnys Äventyr i maj 2020.

Atrium Ljungbergs vision med utvecklingen av Mobilia är att skapa en levande och pulserande stadsmiljö. För att en stadsdel ska vara attraktiv är kulturutbudet avgörande. Med Funnys Äventyr skulle vi kunna erbjuda en av de bästa kulturupplevelserna för barn i Sverige, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

En av upplevelserna på Funnys Äventyr blir humlan Djojj som man färdas med genom klassiska sagovärldar av HC Andersen och andra folksagor. Sagorna gestaltas med scenografier, ljus, ljud, musik, projektioner och skådespelarröster. Historierna berättas på flera språk och blir därmed tillgängliga för icke svensktalande barn och vuxna. Höjdpunkten blir de tredimensionella interaktiva utställningarna som bygger på Pettson & Findus, Mumin, Alfons Åberg och flera andra kända sagokaraktärer. Funnys Äventyr planerar också teaterföreställningar översatta till olika språk.  

Utöver att bidra till ett ökat kulturutbud för barn i Öresundsregionen syftar satsningen till att motverka problemet med minskad läskunnighet bland barn och unga. Fundamentet för Funnys Äventyr är ”leka, läsa, lära”. Den fysiska leken ges stort utrymme, men den bygger på barnlitteraturens värld. Den tredimensionella och interaktiva miljön stimulerar barnen att närma sig böckerna som de gestaltade scenografierna är hämtade ur. Den barnlitteratur som gestaltas har en humanistisk värdegrund som uppmuntrar till läsning och att utveckla språkliga kunskaper. Vidare förvandlas Funnys Äventyrs teater ibland till ett bokstavsrum och det kommer också att finnas ett läslusthus för att läsa, lära och lyssna.

Att inte äga ett språk och kunna formulera sin vilja skapar utanförskap, segregation och konflikter. Som grundare av Junibacken har jag upplevt styrkan bakom visionen ”leka, läsa, lära”. Den tredimensionella och interaktiva miljön stimulerar barnen att närma sig böckerna. Genom läsning öppnas dörren till kunskap och med Funnys Äventyr hoppas vi kunna bidra till en positiv samhällsutveckling i Malmö- och Öresundsregionen, säger Staffan Götestam, initiativtagare till Funnys Äventyr.

På Funnys Äventyr planeras ett kafé, gestaltat som ett grönt och lekfullt landskap, med stolar och bord som ser ut som svampar, stubbar och stenar. På kaféet vill vi servera hembakade bullar och mackor på barns vis. Allt givetvis ekologiskt och med hög kvalité.

Funnys Äventyr byggs på en cirka 3000 kvm stor yta som inryms i en ny byggnad i anslutning till Nordisk Films kommande biograf i Mobilia. Funnys Äventyr skulle därmed bli den andra stora kultursatsningen i Mobilia på kort tid.

 

Nacka, 2017-11-20

Atrium Ljungberg AB (publ)

Pressmeddelande

Ladda ner bild