Atrium Ljungberg och Satans Demokrati nominerat... - Atrium Ljungberg

Atrium Ljungberg och Satans Demokrati nominerat till Swedish Arts & Business Awards

Atrium Ljungberg är en av tre finalister i Swedish Arts & Business Awards, Kultur & Näringslivs tävling för affärsmässigt grundade kultursamarbeten. Tävlingen syftar till att lyfta fram goda exempel och uppmuntra långsiktigt hållbara kultursamarbeten. Atrium Ljungberg nomineras tillsammans med Satans Demokrati för samarbetet kring Satans Trilogi som under tre år haft sitt spelrum på Nobelberget i Sickla.

Satans Trilogi består av tre kombinerade teaterpjäser och konstutställningar som uppförts i ett gammalt kontorshus på Nobelberget. Atrium Ljungberg har under 3 år upplåtit fem våningar i huset där Satans organisation har fått fria tyglar att bygga upp den totalt 3550 kvadratmeter stora konst- och teaterupplevelsen. Genom samarbetet och i nära dialog med Atrium Ljungberg har Satans Demokratis organisation, med konstnärer och arkitekturstudenter haft möjlighet att bygga upp en unik miljö utan restriktioner och ramar. Totalt har 1500 personer varit medskapare i projektet, varav många av konstnärerna även har haft möjlighet att ha ateljé i lokalerna.

- För att utveckla attraktiva stadsdelar lägger vi på Atrium Ljungberg stort fokus på hur vi planerar och bygger, men också på vad som sker i och mellan husen. Det är jättekul att vårt samarbete med Satans Demokrati uppmärksammas, säger Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig för Stadsinnovation inom Atrium Ljungberg. Det har betytt mycket både för oss och för platsen då kreativiteten och skaparlusten spridit sig i hela området.

- Detta har varit ett projekt som ingen av parterna skulle klarat av att genomföra på egen hand, säger Jimmy Meurling, projektledare och regissör för Satans Trilogi. Konst och näringsliv i fusion har skapat mångt fler positiva effekter än vad vi någonsin hade trott. Med över 150 utsålda föreställningar har vi fått ett rivningshus att leva igen. Varje konstnär, elektriker, tjänsteman vid Nacka kommun och de andra 1500 medkreatörerna, som på något sätt hjälpt projektet, har varit en viktig ingrediens till att vi kunnat hålla dörrarna öppna i så många år. En nominering av ”Kultur & Näringsliv”, är även det en viktig del inför framtidens projekt. All tro på att individer kan driva och genomföra, hjälper oss alla när nästa möjlighet uppenbarar sig.

I motiveringen skriver Kultur & Näringsliv att Atrium Ljungberg och Satans Demokrati genom samarbetet ”skapat många kraftfulla, kreativa och nya uttryck som det var länge sedan vi sett i Stockholm eller Sverige. Det har också gett många konstnärer möjlighet att samarbeta och utvecklas under lång tid, då upplåtelsen varat i tre år.”

- Kulturen är en viktig del i vår stadsutvecklingsstrategi. Satans Demokrati har under åren fyllt Nobelberget med banbrytande kultur och varit en viktig del i att sätta platsen på kartan. Nu tar vi med oss den anda och känsla som rotat sig på platsen när vi fortsätter utvecklingen av Nobelberget. Vi tar även med oss nätverk, lärdomar och arbetssätt in i nya stadsutvecklingsprojekt, avslutar Jon Allesson.

Övriga nominerade bidrag i finalen är:

Riksbyggen / Bigert & Bergström: Solar Egg

Trafikkontoret, Stockholm / Håkan Lidbo: Singing Tunnels

Den slutgiltiga vinnaren av Swedish Arts & Business Awards kommer att koras i Stockholm den 23e april.

Läs mer om Atrium Ljungbergs arbete med Stadsinnovation på www.stadsinnovation.se

Läs mer om priset och nomineringarna www.kulturnaringsliv.se/sab-awards-25352087

Läs mer om Satans Demokrati på www.satansdemokrati.se


Nacka, 2018-03-27

Atrium Ljungberg AB (publ)

Release

Ladda ner bilder

Bild 1
Bild 2