Gränbystaden fyller 50 år - växer med 700... - Atrium Ljungberg

Gränbystaden fyller 50 år - växer med 700 bostäder och 2 000 arbetsplatser!

I oktober 1971 slog Gränby Centrum upp portarna för första gången. 50 år senare har Gränbystaden, som ägs av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, positionerat sig som Uppsalas andra stadskärna. Under visionen ”Den framtidssmarta staden” planeras nu för 700 nya bostäder och 2 000 arbetsplatser. I samband med jubileet öppnar utställningen ”Från 70-tal till framtidsstad” där besökare får en tillbakablick över åren som gått såväl som en titt in i framtiden.

Den framtidssmarta staden
Under de senaste 50 åren har Gränbystaden gått från en plats att handla på till en plats att leva på. 2017 skedde den första inflytten i områdets hyresrätter och handelsplatsen har idag nästan 10 miljoner besökare om året. Fastighetsutvecklaren Atrium Ljungberg samverkar med Uppsala kommun för att Gränbystaden ska bli en av fem stadsnoder i enlighet med översiktsplanen för Uppsala. Stadsnoderna är lokala centrum som ska komplettera innerstaden med egna verksamheter, service, rekreation och bostäder.

Inom de närmsta tio åren är planen att 700 nya hyres- och bostadsrätter samt nya kontor med arbetsplats för 2 000 personer ska byggas. En betydande del i Gränbystadens vision om att bli den framtidssmarta staden handlar om hållbarhet. Det innebär bland annat att byggprojekten ska genomsyras av hållbara materialval, miljöcertifieringar och smarta tekniska lösningar.

Gränbystaden är ett av våra mest prioriterade områden och har legat i framkant under 50 år. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av en urban, spännande stadsdel. Under sommaren har vi byggstartat vårt första bostadsrättsprojekt och vi planerar att tillföra ännu fler bostäder och kontor. Närheten i en tät och attraktiv stadsdel innebär hållbarhetsvinster i form av korta transportavstånd och goda möjligheter till delningsekonomi, berättar Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Från 70-tal till framtidsstad
I samband med Gränbystaden fyller 50 år den 13 oktober öppnar utställningen ”Från 70-tal till framtidsstad” vid norra entrén. Den bjuder på en mix av Gränby-kuriosa och populärkultur genom årtiondena. Bland annat får man lära sig om den japanska delegation som kom på besök till Gränby 1974 för att studera kooperativ handel. Utställningen har öppet till jul och innefattar också ett quiz där deltagare kan vinna presentkort. Under jubileumsveckan 13 – 17 oktober blir det också festligheter och kalaserbjudanden på handelsplatsen.

Nacka, 2021-10-13
Atrium Ljungberg AB (publ)

Pressmeddelande som pdf

Ladda ner bilder

Bild 1
Bild 2