Nu startar utbyggnaden av nya Slakthusområdet - Atrium Ljungberg

Nu startar utbyggnaden av nya Slakthusområdet

Nu går startskottet för utbyggnaden av nya Slakthusområdet. I april sätts nämligen spaden i marken för det första nya huset som byggs i stadsdelen – en ny gymnasieskola som planeras stå klar 2026. Spadtaget blir inte bara startskottet för gymnasieskolan, utan också för utbyggnaden av hela Slakthusområdet. Totalt planeras det att byggas cirka 14 000 nya arbetsplatser och 3 000 nya bostäder i stadsdelen.

Sedan tidigare står det klart att Atrium Ljungberg tecknat hyresavtal med SISAB, Skolfastigheter i Stockholm AB, avseende en gymnasieskola i Slakthusområdet. I april tas det första spadtaget för skolan, som blir den första kommunala gymnasieskolan som byggs i Stockholm på 40 år. Skolan som planeras öppna till skolstart 2026 ska inhysa cirka 800 elever och omfattar drygt 6 000 kvadratmeter uthyrbar area.

– Det känns väldigt bra att vi äntligen kan sätta spaden i backen för Slakthusområdets första nya byggnad, och det känns extra kul att det just är en gymnasieskola som verkligen symboliserar det liv som kommer växa fram i stadsdelen. Slakthusområdet är ett efterlängtat tillskott till Stockholms utveckling – en levande plats där bostäder, utbildning, arbetsplatser, kultur och nöje kommer ligga sida vid sida, säger Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S).

Hittills har fokus varit på att varsamt renovera områdets ursprungliga byggnader som fått nytt liv i form av restauranger såsom Solen, Bar Montan, Afrika och Hosoi. I februari öppnade även A house sitt co-working community med inriktning på mat, musik och design i det gamla börshuset och inom kort invigs kultur- och konsertarenan Distriktfem med nya Fållan i permanenta lokaler i Slakthushallarna. 2030 planerar även Stockholms konstnärliga högskola att flytta till nybyggda lokaler i Slakthusområdet.

Steg för steg utvecklas stadsdelen till Stockholms nya mötesplats för mat, kultur, musik och upplevelser, sida vid sida med nya arbetsplatser, bostäder, skolor och högskolor.

– I arbetet med nya Slakthusområdet strävar vi efter att spegla Sveriges unika innovationskraft. Där är samarbetet mellan akademi, näringsliv, civilsamhälle och entreprenörer en nyckel. Att integrera utbildning på olika nivåer med näringsliv, kreativa nätverk och kultur är centralt i vår strategi för Slakthusområdets framtida utveckling, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt där Atrium Ljungberg fram till år 2033 ska utveckla cirka 200 000 kvadratmeter BTA för bland annat arbetsplatser, bostäder, kultur och utbildning.


Nacka, 2024-04-08
Atrium Ljungberg AB (publ)

Pressmeddelande

Ladda ner bilder

Bild 1
Bild 2