Nu öppnar nya kulturarenor i Slakthusområdet - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Atrium Ljungberg gör stor satsning på nya kulturarenor i Slakthusområdet - nu öppnar gänget bakom Nobelberget ny venue

Den 8 november öppnar Kulturarenor AB, organisationen som tidigare drev Nobelbergets konsert- och klubblokaler, ett helt nytt ställe i Slakthusområdet – Fållan. Fållan kommer fungera som en året runt-venue för konserter, klubbar, minifestivaler, konstprojekt och andra evenemang. Samtidigt planeras också en sommarscen i den pampiga lokalen Förbindelsehallen i samma område, med en publikkapacitet upp till 3 500 personer.

Nobelbergets stängning lämnade efter sig ett tomrum i Stockholms kultur- och nattliv. Därefter har problematiken ökat då flertalet spelställen - även runt om i landet - hotas eller tvingats stänga ner. Det har gått så långt att situationen kommit att kallas “kulturdöden” i folkmun och svenska artister har mobiliserat ett artistupprop. Det rådande läget resulterar inte bara i att många turnerande mellanstora artister väljer att inte komma till Sverige i brist på passande spelställen. Avsaknaden av kulturinrättningar försvårar även möjligheten för artister och kreatörer att kunna växa. Staden förlorar delar av sin identitet och en viktig del av sitt kultur- och nattliv. Men det vill aktörerna bakom Nobelberget, tillsammans Atrium Ljungberg, ändra på.

Det är viktigt för oss att vara med och bidra till att Stockholms kulturliv får lokaler att växa i, och vi hoppas att Fållan och Förbindelsehallen ska bli nyckelkomponenter i områdets kulturella utveckling. Slakthusområdet är en helt unik plats med sin historia och mixen av befintliga och nya kulturaktörer i området. Vår ambition är att tillskottet av nya kulturarenor ska komplettera det befintliga utbudet och tillsammans skapa ett levande kulturkluster, säger Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig stadsinnovation på Atrium Ljungberg.

Vi vill förvalta den kultur som växte fram på Nobelberget och fortsätta skapa progressiva plattformar där mellanstora nationella och internationella artister och klubbarrangörer får utrymme att framträda i sitt rätta element. Många artister lägger stor vikt vid spelställets identitet och uttryck, och vill inte spela på en sponsrad hockeyarena eller konferenslokal med heltäckningsmatta. Vi hoppas kunna skapa en plats som inte bara fyller en funktion, utan är en attraktion för internationella artister och arrangörer, säger Martin Lagerberg, VD på Kulturarenor.

I juni 2019 tillträdde Atrium Ljungberg de första 51 000 kvadratmetrarna i Slakthusområdet efter en affär med Stockholms stad. Området ska bli en ny dynamisk stadsdel och en mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. De nya evenemangslokalerna kommer ha en central roll i områdets utveckling. Fållan och Förbindelsehallen blir bryggan till en permanent kulturarena som Atrium Ljungberg planerar tillsammans med organisationen, med förväntad öppning år 2023.

En stad som lever och låter är en stad som mår bra. Att flera live- och kulturscener tvingats stänga är förödande för stockholmarnas musik- och kulturliv, men även för stadens attraktionskraft, jobb och trygghet. När Stockholm växer måste vi planera in kulturen redan från början och förväntningarna på just Slakthusområdet är höga. Därför är det så kul att få se hur Fållan och Förbindelsehallen nu kommer att stärka Stockholms musik- och kulturscen, säger kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C).

 

Fakta om affären i Slakthusområdet
Förvärv av befintliga fastigheter görs vid två tillfällen, där tillträde för 51 000 kvadratmeter uthyrbar area skedde i juni 2019 och en option på 32 000 kvadratmeter uthyrbar area efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast 31 december 2021. Dessutom innefattar affären optioner, där Atrium Ljungberg ges möjlighet att avropa markanvisningar om cirka 100 000 kvadratmeter BTA. Förvärven och utvecklade markanvisningar uppgår totalt till cirka 200 000 kvadratmeter BTA och den totala investeringen uppgår till cirka åtta miljarder kronor under perioden 2019 - 2030. 

Fakta om Fållan:
- Premiär 8 november
- Kapacitet för upp till ca 2400 gäster fördelat på 2 scener
- Avtalet är ett rivningskontrakt till 2023 innan lokalerna rivs till förmån för ny bebyggelse
- Ett gediget mat- och dryckesprogram kommer att erbjudas på Fållan, med ett hopkok av väletablerade krögare, små vinimportörer, lokal öl och kvalitativa alternativ utan alkohol.

Fakta om Förbindelsehallen:
- Ska bli navet för Slakthusområdets kulturliv
- Kapacitet för upp till 3500 personer
- Har tidigare huserat bl.a. den elektroniska musikfestivalen Department, konferensen Brilliant Minds efterfest, Parkteatern och Green Door Project.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om hur Atrium Ljungberg hanterar personuppgifter.

stadsinnovation

Relaterade artiklar