Atrium Ljungberg samarbetar med Dramaten - Atrium Ljungberg

Atrium Ljungberg samarbetar med Dramaten - flyttar spelplats till Hötorget

I samband med Dramatenhusets renovering genomför Atrium Ljungberg och Dramaten ett samarbetsprojekt med en omslutande teaterupplevelse i en av fastighetsägarens lägenheter vid Hötorget. I pjäsen ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” utforskar Dramaten& en helt ny typ av spelplats där fem skådespelare flyttar in i en evakueringslägenhet. Samarbetet är ett i raden av Atrium Ljungbergs initiativ att tillföra kulturinnehåll på bolagets  platser som ett led i att skapa en levande stadsbild. Den första föreställningen ges den 20 september.  

Atrium Ljungberg har tillsammans med Dramaten undersökt flera nya spelplatser både under Dramatens renoveringstid och för att på längre sikt genomföra lite annorlunda teaterprojekt, som utmanar de ramar som den traditionella scenen medför.

- När vi utvecklar våra platser är ett levande kulturinnehåll en central pusselbit. Tillsammans med samarbetspartners som Dramaten utforskar vi både kulturens plats i staden men även hur kulturen kan tillgängliggöras och nå ny publik genom att ta plats i okonventionella lokaler, säger Jon Allesson, ansvarig för Stadsinnovation på Atrium Ljungberg.

Flytten från Dramatens lokaler har varit en chans för regissör och skådepelare att prova ett nytt koncept. Möjligheten att spela pjäsen i Atrium Ljungbergs lägenhet vid Hötorget har gett en helt ny dimension till pjäsen ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna”.  Publiken får en möjlighet att komma skådespelarna riktigt nära eftersom pjäsen utspelas i en lägenhet inför en exklusiv publik om 30 personer. 

- Det är nog alldeles nödvändigt för Dramaten att tvingas flytta ut, innan vi växer fast i väggarna, säger skådespelaren Rebecka Hemse, idémakare och regissör. Det finns så mycket i de yttre omständigheterna som man aldrig ifrågasätter och det kan vara farligt. Alla som någon gång varit evakuerade vet hur mycket man lär sig om sig själv. Nu när vi blir hemlösa känns det naturligt att undersöka vilka vi är utan vårt hem.

Medverkande: Anna Björk, Danilo Bejarano, Kristina Törnqvist, Marcus Vögeli och Rakel Benér Gajdusek

Översättning: Cecilia Franklin

Idé och regi: Rebecka Hemse

Rumsligt koncept och kostym: Bente Lykke Møller, Elsa Ahlbom Fischer,

Dramaten& ger utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar.  Verksamheten rymmer interdisciplinära samarbeten och nya publikmöten. Programansvarig är Helena Seth.

stadsinnovation

Relaterade artiklar