Nobelberget - stadens mest spännande kulturområde? - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Nobelberget - stadsinnovation i praktiken

Nobelberget ligger mellan Hammarby Sjöstad och Sickla och var tills för ett par år sedan en undanskymd in­dustri- och kontorsfastighet. 2014 förvärvade Atrium Ljungberg marken och den långsiktiga planen är att bygga bostäder, men som en del i innovationsarbetet började funderingarna på vad lokalerna kunde användas till under tiden som planprocessen pågår. ”Kan man ta en icke-plats i utkanten av Sickla och göra den till ett centrum för kultur och kreativitet?”. Nu har Nobelberget varit öppet i över tre år och lockat hundratusentals besökare. 

I samverkan med många människor inom musik, teater, konst och klubbverksamhet har området utvecklats till ett av Stockholms mest spännande kulturområden. Och kulturen föder kreativitet, innovation och medvetenhet, vilket i sin tur ger stora samhällsekonomiska vinster. 

Några av alla aktiviteter som sker och har skett på Nobelberget är: 

Stockholms mest unika kultur- och eventarena

M.I.A. Silvana Imam och Eva Dahlgren är bara några av alla artister som har haft konserter på Nobelberget de senaste åren. Flertalet klubbar, som Natten och Yard, och festivaler har dragit storpublik. Både Eurogames och Popaganda har valt att placera sina avslutningsfester på Nobelberget. TEDxStockholm, Sònar, RMH Block Party och Gather Festival är andra som valt Nobelberget som arena.

House of Gather - Workspace för kreatörer

House of Gather är ett 400 kvadratmeter stort workspace på Nobelberget där musiker, designers, filmare, arkitekter och småföretagare som vill verka i ett kreativt sammanhang har sina arbetsplatser. 

Synteisterna

Deltagarkulturen, den snabbast växande rörelsen i världen, utvecklas här genom de så kallade Synteisterna, med Alexander Bard som en av frontfigurerna. De arrangerade ex­empelvis världens första urbana Burning Man-fes­tival på Nobelberget förra året. 

Nobelberget Marknad - nöje, mat kultur och fynd

Vid flera tillfällen under våren, sommaren och hösten har området fyllts med allt från skateboardskola till sticklingsklubb. Cykelloppis och foodtrucks har delat utrymme med konserter och Beyond Retro. Nobelberget Marknad har dragit storpublik varje gång och fyllt Nobelberget med glada människor från förmiddag till kväll.

Ett satans projekt

Satans trilogi är en teater- och konsthändelse där publiken kliver in i en 3500 kvadratmeter stor värld som skapats i samarbete med konstnärer och arkitekturstudenter från KTH. Som ”upplevare” får man fritt gå omkring i husets många rum och betrakta det som sker.

 

Under 2018 börjar Nobelberget omvandlas till ett bostadsområde, men vi kommer göra allt för att bevara områdets kulturutbud och innova­tiva kraft. Den karaktärsfulla tegelbyggnaden Formalinfabriken bevaras och blir en mötesplats för medskapande, där oväntade samarbeten uppstår och nya tankar väcks. 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om hur Atrium Ljungberg hanterar personuppgifter.

Dina valda inställningar för cookies gör att du tyvärr inte kan se detta innehåll. Cookie-inställningar
stadsinnovation

Relaterade artiklar