
"Företag som tummar på sitt hållbarhetsengagemang förlorar i längden"
Hej Maria Hammarsten, affärsutvecklingsansvarig stadsinnovation på Atrium Ljungberg. Hållbarhetsfrågor har hamnat högt på agendan för såväl människor som företag. Hur bör företag resonera när unga tjänstemän prioriterar andra intressen högre än möjligheter att påverka i hållbarhetsarbete?
– När möjligheten att påverka större hållbarhetsfrågor ställs mot individuella intressen såsom utvecklingsmöjligheter och högre lön hamnar egenintressena högre upp i hierarkin. Det är helt naturligt i lågkonjunktur när det råder stor oro på arbetsmarknaden. Vi vet från flera studier att hållbarhetsfrågor förblir viktiga för både företag och människor – inte minst unga.
För de yngre generationerna är engagemanget i hållbarhetsfrågor i mångt och mycket en hygienfaktor och en självklarhet som de förväntar sig att samhället och företag tar ansvar för.
Företag som tror att de kan tumma på sitt hållbarhetsengagemang kommer bli förlorare i längden, medan de som är konsekventa och ambitiösa i sitt hållbarhetsarbete kommer att förbli attraktiva arbetsgivare även bortom en lågkonjunktur.
Vad kan arbetsgivare tänka på för att svara upp mot både klimatmål och unga tjänstemäns drivkrafter kring individuell utveckling, flexibilitet och lärande?
– Liksom digitalisering och ny teknik rör hållbarhetsfrågorna alla i företaget, och i vidare perspektiv alla i samhället. För att förbli relevant på arbetsmarknaden behövs löpande kompetensutveckling på hållbarhetsområdet, inom ramen för respektive roll.
Genom att tillgodose det utbildningsbehovet hos de anställda får man motiverade och kunniga medarbetare som blir viktiga pusselbitar i en omställning som kommer beröra hela samhället, alla branscher och företag.
En ekonomiskt framgångsrik arbetsgivare är betydligt mer intressant för unga tjänstemän, än en arbetsgivare som bidrar positivt till klimat och miljö. Finns det någon motsättning mellan dessa två?
– Tvärtom. Hållbarhet är en affärskritisk fråga. Bolag utan ett drivande engagemang för klimat och miljö blir snabbt obsoleta. Ett bolag som inte har hållbarhet högst upp på agendan kommer att väljas bort av medarbetare, det kommer inte att ha kunder och de kommer inte att få goda villkor för sin finansiering.
Det finns fler aktuella perspektiv av hållbarhet än det miljömässiga. Vad är viktigt för arbetsgivare att satsa på för att motverka stress och oro bland unga medarbetare, och skapa förutsättningar för ett mänskligt hållbart arbetsliv?
– Människor som upplever syfte och större mening i arbetslivet upplever ett större välmående. Det finns en enorm potential i att aktivt hitta mening i det vi gör. De flesta företag och organisationer har ett tydligt syfte med sin existens. En attraktiv och väl förankrad vision skapar tydlighet för medarbetarna kring sina arbetsuppgifter och hur de ska bidra.
Många, speciellt i den yngre generationen, upplever stor stress kopplat till klimatförändringarna, något som i studier visat sig kunna leda till psykisk ohälsa. Det finns därför stora positiva effekter i att skapa en arbetsplats med tydligt hållbarhetsfokus såväl som en hållbar fysisk miljö. Forskning visar exempelvis hur människor på många sätt påverkas positivt av att leva och verka i byggnader med mycket naturmaterial, t.ex. byggda med trästomme.
Resultaten är tydliga – trämaterial gör luftkvaliteten bättre och har en positiv inverkan på människors fokus, kreativitet och humör. Stressnivåerna går ner och produktiviteten upp.
Hur väljer Atrium Ljungberg att agera i en lågkonjunktur, blir hållbarhetsarbetet nedprioriterat?
– Vi har tydliga och ambitiösa hållbarhetsmål som bland annat innebär att vi ska vara klimatneutrala 2030. Som bolag måste vi våga sätta tuffa mål och sedan göra allt vi kan för att nå dem. Med så ambitiösa mål går det inte att prioritera ner hållbarhetsfrågorna, tvärtom måste vi växla upp.
Ett led i detta är vårt projekt Stockholm Wood City i Sickla. Vi ska bygga en hel stadsdel i trästomme. 250 000 kvadratmeter, 25 kvarter och 30 byggnader. 7 000 nya arbetsplatser och 2 000 nya bostäder. Att bygga i trästomme innebär både att vi har möjlighet att minska vårt eget klimatavtryck dramatiskt och att vi samtidigt har möjlighet att erbjuda företag och organisationer något som alltmer efterfrågas i dag.
Företagsledningar som tar ett beslut om att flytta har å ena sidan alltmer fokus på att erbjuda sina medarbetare en attraktiv arbetsplats, i livliga stadskvarter, där medarbetarens välmående står i fokus och å andra sidan ett behov av att göra smarta val för att kunna leverera på sina egna hållbarhetskrav. Vi ser därför ett tydligt skifte på kontorsmarknaden där en helt ny byggnadsstandard håller på att sättas, en positiv rörelse, där hållbarhet, attraktivitet och välmående går hand i hand.