Så arbetar du effektivt hemifrån - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Så arbetar du effektivt hemifrån

Många arbetsplatser uppmanar just nu anställda att helt eller delvis arbeta hemifrån. För många är detta en ovan situation och det kan vara svårt att anpassa sina rutiner och finna ro att arbeta effektivt. Vissa har också svårt att hantera gränsen mellan arbete och privatliv när man arbetar hemifrån en längre period. Vi har därför tagit fram några tips på hur du underlättar vardagen på ditt ”hemmakontor”.

Behåll dina morgonrutiner

Undvik att starta datorn det första du gör på morgonen. Ät frukost, duscha, klä dig som att du ska till kontoret och ta gärna en morgonpromenad innan du börjar jobba.

Ha en tydlig arbetsplats

Bestäm en eller ett par platser i ditt hem där du arbetar. Undvik att sitta i soffan eller sängen, dessa platser förknippar du troligtvis med vila och avkoppling. Om du inte har ett arbetsrum kan köksbordet fungera.

Tänk på ergonomin

Du har troligtvis inte tillgång till samma ergonomiska utrustning som på kontoret, såsom höj- och sänkbara skrivbord och bra skrivbordsstolar. Försök att ändå hitta en så bra arbetsmiljö som möjligt. Kanske finns möjlighet att låna hem tangentbord och mus från kontoret? Tänk även på att ha en bra ljussättning. Det viktigaste är att du inte sitter för länge på samma ställe utan går upp och rör på dig åtminstone en gång i timmen. Rulla bak axlarna och sträck ut kroppen.

Planera din tid

Bestäm hur länge du ska arbeta och mellan vilka tider. Under denna tid fokuserar du helt på arbetet och undviker att göra hushållssysslor. När arbetsdagen är slut kan du stänga ner och koppla av. Planera även in när du ska ta lunch och vad du ska äta.

Ta pauser

Kom ihåg att ta många pauser och få in rörelse i vardagen, speciellt om du sitter vid ett köksbord eller liknande. Försök att gå utomhus så ofta som möjligt, även om det bara handlar om en promenad runt huset i några minuter. Utnyttja dagsljuset, det ger energi.

Umgås med dina kollegor

När man sitter ensam hemma en längre period är det viktigt att upprätthålla en social kontakt med sina kollegor. Försök att ha en daglig avstämning med din chef eller ditt team via video. Att äta lunch eller fika med en kollega via video är också ett trevligt sätt att få in social sammanhållning med sina kollegor.  

Läs även våra tips på hur du som chef håller ihop teamet när alla jobbar hemma.