”Det ska vara vilsamt att komma till vårt kontor” - Atrium Ljungberg

”Det ska vara vilsamt att komma till vårt kontor”

Frida Lundh är Chief People & Culture Officer på företagsgruppen ARC och författare till boken Cirkulärt Ledarskap, som promotar ett hållbart ledarskap. ARC, som samlar konsulter, kreatörer och digitala experter på en arbetsplats, har växt från 70 till 700 personer på fyra år, något som redan ställt enormt höga krav på att skapa välmående bland personalen.

Vad är en hälsosam arbetsplats enligt ARC?

– Enligt forskningen så baseras en hälsosam arbetsplats på krav-kontroll-stöd-modellen, vilket självklart gäller även för oss. Utöver det så ser vi till att skapa mötesplatser för likasinnade baserat på vad man kopplar hälsa till. På Slack hos oss finns till exempel en ARC studiogrupp som brinner för musik. Hälsa här tillåts vara finansierat av oss, men är till stor del medarbetardrivet. One size fits all är passé.

Vilka utmaningar medför det?

– En utmaning kan vara att våga släppa kontrollen. Vi supporterar det som visar sig vara viktigt för våra medarbetare, är lyhörda och lyssnar in. Med det sagt kommer ARC såklart också med egna initiativ, så som att man som medarbetare mycket förmånligt kan köpa en cykel, så kallad ”tjänstecykel”.

Hur pass viktig är möjligheten att ta hand om sin fysiska och psykiska hälsa på arbetsplatsen, för era medarbetare?

– Den är otroligt viktig. Många av våra medarbetare spenderar väldigt mycket tid ute hos våra kunder. De dagar när de kommer in till ARC handlar om att få socialisera och mötas, att lära av varandra. Kontoret ska då vara ett skönt ställe, lite som att ’komma hem’. Det kan innebära att kunna meditera, eller ta en god kopp kaffe tillsammans. Mycket av det vi skapat på vårt kontor handlar om mer än att kunna prestera, här ska man också kunna bara vara. Det är en viktig kombination. Det ska vara såväl vilsamt som inspirerande att komma till vårt kontor. Ledarskapet är också otroligt viktigt för våra medarbetares psykiska hälsa. Vissa sitter i stressiga miljöer hos kunder, då behöver ledaren vara tydlig med förväntningarna, ge gott stöd samt stort handlingsutrymme.

Du har pratat om vikten av det sociala kontoret, beskriv detta mer och vad för påverkan det har för era medarbetare?

– Vi har alltid tänkt på kontorets sociala aspekt men i och med pandemin har det blivit otroligt tydligt vilken viktig funktion faciliteterna har. Precis som vi är noga med att ta hand om individen, är vi noga med detaljer på kontoret; mycket gröna växter, generösa ljusinsläpp, och en härlig miljö. Vi har fyra office managers som hela tiden gör det snyggt, fräscht och ombonat. Vår kommunikation handlar till stor del om att attrahera och behålla talang. Ska man vara världsklass i allt man gör krävs ett kontor som möter upp den ambitionen. Vårt kontor är vår marknadsföring.

Om du blickar framåt, vad tror du är utmärkande för den hälsosamma arbetsmiljön år 2030?

– Jag tror jättemycket handlar om hållbarhet. Det är spännande med neurovetenskap och att vi börjar förstå att människor inte är maskiner. Med den kunskapen kan vi skapa mycket mer hållbara arbetsmiljöer baserat på vad människan behöver för att prestera på en hög nivå och samtidigt må bra. Det kommer att påverka allt från rena materialval, hur utrymmen utformas till att vi emellanåt kan välja att arbeta på mindre, naturnära kontor långt från storstadens brus.

 

Måndagen den 21 februari arrangerade vi ett webbinarium där hälsa på jobbet stod högst upp på agendan. Seminariet tog avstamp i Atrium Ljungbergs insiktsstudie Hybriduniversum - Flera framtider för arbetslivet. Ta del av sändningen i efterhand här.