I huvudet på Generation Z – så här motiveras de
Att definiera en hel generation är vanskligt. Samtidigt har arbetsgivare i Sverige ett behov av att förstå drivkrafter och barriärer hos sina yngsta medarbetare – en historiskt unik generation, som spretar åt flera håll. I Atrium Ljungbergs rapport ”Balansera! – Den nya arbetslivseran enligt unga tjänstemän” har fyra områden identifierats, som tillsammans beskriver unga medarbetares behov och drömmar i Sverige i dag – och som deras ledare förväntas balansera.
Klantacceptans
I dagens arbetsliv, där osäkerhet råder både på global och nationell nivå, söker unga medarbetare psykologisk trygghet och en arbetsplats där de kan vara sig själva. De förväntar sig att kunna uttrycka känslor och att ledarskapet bidrar till en trygg och accepterande miljö. Detta speglar ett skifte mot att arbetsgivare måste fokusera på emotionellt välbefinnande och acceptans för att skapa långsiktigt engagemang.
- Skapa en öppen miljö där medarbetare kan uttrycka känslor utan rädsla för dömande. En accepterande kultur kan främja både trivsel och produktivitet.
- Bygg in psykologisk trygghet genom att ge kontinuerlig feedback och stöd, så att yngre medarbetare känner sig sedda och hörda.
- Ge anställda möjlighet att misslyckas och lära av sina misstag, vilket skapar en kultur av lärande och innovation.