Fullträff mitt i Life Scienceklustret - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Fullträff mitt i Life Scienceklustret

Utmaning

Fram till 2015 bedrev det globala hälso- och sjukvårdsföretaget MSD sin verksamhet utifrån sin egen kontorsfastighet norr om Stockholm. Där arbetade 130 personer på 9 000 kvadratmeter fördelat på tre plan. I takt med genomförandet av Hagastadens vision – att bli ett Life Sciencekluster i världsklass – växte viljan att komma närmare detta sammanhang.

Såhär gjorde vi

MSD var redan från starten av vår dialog på det klara med vilket läge i staden som skulle vara mest värdefullt att landa i. Därför inleddes Atrium Ljungbergs arbete i det här fallet med att, med stöd av en av Sveriges bästa arkitekter, ”rita in” MSD.

Det blev ett öppet kontor på ett plan där 30 procent av ytan föreslogs hållas öppen för allmänheten, för att skapa nya kontaktytor och möjligheter att bidra till visionen om det framväxande Life Science-klustret i Hagastaden. Dessutom skulle mötet mellan MSD:s medarbetare prioriteras.

Resultat

Den slutliga kontorslösningen har stärkt bolagets position som ledande aktör inom Life Science i Sverige. Samtidigt har bundet fastighetskapital kunnat omsättas på annat sätt och nya mötes- och samarbetsformer inletts med kunder och områdets övriga aktörer. Kommunikationen mellan medarbetare inom olika funktioner har också stärkts. En annan effekt av det nya kontoret är att fler medarbetare väljer att komma dit.

– Folk vill komma hit. Det är ett bra kvitto när man som vi har stora möjligheter att arbeta hemifrån. Ett spännande kontor är självklart viktigt för våra besökare men ännu viktigare för våra medarbetare som är här varje dag, säger Ulf Janzon.

Läs mer om hur läge och utformning av lokalen stärker MSD:s position mot kunder och andra aktörer såväl som mot både befintliga och potentiella medarbetare.  

MSD Case pdfLadda ner PDF

”Att etablera oss här mitt i Life Science-klustret i Hagastaden är ett sätt att hitta en mer levande miljö där vi kan influeras och influera andra.”

Ulf Janzon, policy- och kommunikationsdirektör på MSD i Sverige

 

FAKTA

Verksamhet
MSD är ett globalt hälso- och sjukvårdsföretag. Sett till omsättningen är bolaget ett av de största hälso- och sjukvårdsföretagen i Sverige. Här arbetar bolaget främst med klinisk forskning samt information och marknadsföring av läkemedel och vacciner.

Antal medarbetare
68 000 globalt i 140 länder. 170 i Sverige, de flesta på kontoret i Hagastaden.

Lokalens viktigaste uppgift
Att stärka företaget som en ledande aktör inom Life Science genom en central placering och roll i skapandet av det nya Life Science-klustret i Hagastaden. Kontoret ska inbjuda till samarbete med kunder och besökare, men också till ökat samarbete mellan medarbetare inom olika funktioner.

Area
2 000 kvadratmeter.