Academic Work - Det multifunktionella kontoret - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

Det multifunktionella kontoret

Bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work har samlat flera bolag på en plats i kontorshuset Life City, i den växande stadsdelen Hagastaden i Stockholm. En matsal, en social yta och en aktivitetslounge skapar nya synergier och stärker företagskulturen.

I takt med bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work tillväxt har bolaget insett nyttan med att samla medarbetare över gränser. Från flera Stockholmskontor, har de nu landat i ett huvudkontor i kontorshuset Life City – mitt i den växande stadsdelen Hagastaden i norra Stockholm.

– Beslutet att samla de olika bolagen var fattat innan pandemin och har funnits med oss i flera år. Att vi landat i Hagastaden har många fördelar. Bland annat är norra innerstaden en strategisk plats för oss logistiskt sätt, och det är spännande att vara en del av en växande ny stadsdel, säger Niklas Dennerholt, Group Purchasing Manager på Academic Work.

Foto: Alexander Olivera / Academic Work

När det kommer till själva kontoret, som spänner över hela 13 000 kvadratmeter, är huvudfokus att stötta den starka företagskulturen. Konceptet som tagits fram tillsammans med Strategisk Arkitektur ska kunna implementeras på Academic Works kontor i Sverige såväl som utomlands. Oavsett plats är det företagets tre värdeord som sätter standarden; Share Energy, Beat Yesterday och Show Heart.

– Hur kan kontoret ge utrymme till att skapa energi, till att prestera och få stöttning längs vägen? Kultur sitter inte i väggarna, utan i människorna. Det är vad vi gör som spelar roll. Ett kontor kan hjälpa till att bidra med det. Det försöker vi ha med när vi formar kontoren, beskriver Niklas Dennerholt.

Navet i kontoret är matsalen som fungerar som ett vattenhål för medarbetare. Placerat mitt i lokalen är tanken att det ska skapa puls. Här kan medarbetare äta sin lunch, fylla på med energi från lunchkylarna, få mat levererad från den närliggande restaurangen, ta informella möten, ha after works eller spela pingis. Gardiner kan lätt skärma av och skapa små rum i rummet, och möjliggör även för möten; som att träffa kandidater eller dela presentationer för kunder i en annan miljö än i en hörsal.

Foto: Alexander Olivera / Academic Work

– Köket är en multifunktionell plats och här skapas energi. Placeringen intill receptionen gör att det kopplar ihop med externa ytorna, och blir en plats för evenemang, säger Niklas Dennerholt, och lägger till att den största förändringen efter pandemin är behovet av fler smårum, men också varierade ytor där medarbetare kan ta avskärmade möten i landskapet. Lösningen har, precis som i matsalen, varit att skapa ’små hus i huset’. Genom att smart dela upp lokalen med hjälp av till exempel förvaringslösningar i en lång kontorskorridor, samt textilier och rätt färgsättning, blir de stora ytorna gemytliga och varma.  

– Funktioner och design ska stödja medarbetares behov. Det finns olika typer av lounger, som både kan passa för avslappning och en kopp kaffe, men också ha möten i. Vi har satsat mycket på ny teknik, nya skärmar, kameror och hörlurar, för möten som nu genomförs digitalt i stället för fysiskt, säger Niklas Dennerholt.

Foto: Alexander Olivera / Academic Work

På plats i kontoret finns också en wellness-avdelning med tre träningsytor dedikerade till yoga, HIT-pass och cirkelövningar, samt ett massagerum. Precis intill finns en Activity Lounge med allt från shuffleboard till tv-spel och kylar fyllda med snacks, där alla medarbetare naturligt samlas.

– Många ytor i kontoret är gjorda för att användas av alla bolag i huset. Från början kunde en del medarbetare var skeptiska till det då vissa bolag ibland har positiv konkurrens mellan varandra. Men det vi vill komma åt är synergier, erfarenhetsutbyte och relationer mellan avdelningar och bolag – och det har fungerat utmärkt hittills.

Fler framtidskontor

Ett kontor växer fram i en helt ny stadsdel i centrala Stockholm, ett annat reser sig upp intill ett av stadens främsta landmärken, och ett tredje, i Billund, Danmark, slutar aldrig att byggas. Välkommen att bevittna hur framtidens kontor tar form. Ladda ner vår rapport Nybyggarna - människorna och idéerna bakom morgondagens kontor för fler inspirerande case.

Nyfiken på Hagastaden?

Hagastaden liknar inget annat. Det är en plats där världsledande innovatörer och förskola delar adress, där nyfikenheten är omättlig och känslan av att vara steget före alltid är nära till hands. En plats där kontinenten står för dörren. För det är viljan att upptäcka mer som ger Hagastaden dess konturer. Välkommen till Hagastaden - med utsikt mot världen.