Det tvärfunktionella kontoret
Just nu är det en enda stor byggarbetsplats. Katarinahuset som med sin hiss står som ett ikoniskt landmärke mellan Slussen och Mosebacke i Stockholm utvecklas till att bli ett modernt kontorshus med stark koppling till staden. Förutom en storslagen utsikt över Mälarens inlopp, erbjuds ett stort utbud av service, smidig kollektivtrafik, restauranger, butiker, hotell och takterrass.
Ett av de företag som är i full gång med planeringen av de nya lokalerna är byrågruppen Nova som flyttar in under mars 2023 med cirka 180 medarbetare. Behovet av att sammanföra de olika verksamheterna är stort, likaså att kunskap mellan de olika byråerna delas.
– Vi vill hitta synergier mellan varandra, och kunna hjälpa kunder på smartare sätt. Hela Katarinahuset har en stor wow-faktor. Utsikten är magisk. Vi har redan märkt att det hjälper oss i rekrytering av nya medarbetare. Vi vill skapa ett kontor som är en mötesplats för våra medarbetare och kunder. Vi tror att ett bra kontor främjar samarbete och innovation, och hjälper oss att bygga företagskultur, säger Michael Jäderlind, vd för Nova.
Michael Jäderlind, vd, och Helene Norman, intern projektledare, Nova, är förväntansfulla inför bolagets flytt till Katarinahuset i mars 2023. Äntligen kan då gruppens alla bolag samlas under ett tak.
"För oss är platsen varumärkesbyggande"
Läget vid Slussen var en av de starkaste fördelarna vid val av nytt kontor. Här knyts olika delar av staden ihop och skapar nya sammanhang.
– Ett läge med naturlig puls är prio, och att kunna ha närhet till våra favoritrestauranger och bra kommunikationer. Vi tror att Slussen kommer bli ett perfekt mix av kreativa verksamheter och platsen för att göra affärer. Den skärningspunkten passar oss bra. Det är inte för vräkigt, men signalerar medvetenhet. För oss är platsen varumärkesbyggande, berättar Michael Jäderlind.
Inom kort kan Katarinahusets hyresgäster kliva ut i ett pulserande Slussen, från morgon till kväll. Visionsbild: Atrium Ljungberg
Med Reflex Arkitekter i spetsen, byggs ett hållbart kontor där varje hyresgäst får sätta sin prägel. För Nova handlar det om att skapa många ytor för innovation och samarbeten mellan bolagen, samtidigt som varje byrå kommer ha sin egen hemyta. Genom att dela upp ytan i tre olika zoner; en kundzon, en social zon och en sluten zon kan fler välkomnas till kontoret, och samtidigt uppfylls här många av de olika behov som vuxit fram de senaste två åren, så som lugna oaser, fokusytor och rum för säljare som pratar mycket i telefon. Det blir också plats för många små konferensrum och lounger.
– Vi får chansen att experimentera med olika funktioner för lokalen som inkluderar spontana möten, soffhäng och rum som stödjer videomöten, säger Michael Jäderlind.
Rum för både ergonomiska arbetsplatser och hyvelbänk
Medan ergonomiska arbetsplatser planeras till baksidan, är gemensamma ytor placerade mot utsikten – så som ett bibliotek med mycket referenslitteratur och inspirerande konstobjekt som gör kontoret levande. Navet i kontoret blir en makerspace-lounge som har fått den finaste ytan, rakt under den ikoniska restaurangen Gondolen, med fönster åt alla håll. Cocreation-rum, 3D-skrivare, hyvelbänk, och stationer för att kunna löda kretskort, är några av de komponenter som kommer finnas på plats. Dessutom får alla möbler hjul för att enkelt kunna flyttas runt.
– Vi har allt från folk som jobbar med varumärken och design till de som kodar och jobbar med marknadsföring. Ofta behöver vi kunna skapa saker tillsammans inom företaget eller tillsammans med våra kunder. Rummet blir en dynamisk yta för alla byråer i gruppen, säger Michael Jäderlind.
Genomgående jobbar arkitekterna med att kombinera funktion med trevnad. Praktiska kontorsytor kommer varvas med sociala lounger.
Förutom de egna ytorna är det Katarinahusets många samlingsplatser som lockar. Att ta en lunch i takrestaurangen, eller hänga i takparken en varm sommardag, ser Nova som stora fördelar.
– Som arbetsgivare har vi ett stort ansvar för våra medarbetares välmående. Folk mår inte bra av att sitta hemma, och bara fokusera på enskilda arbetsuppgifter. De flesta behöver social interaktion, bli sedda, och vara en del av ett sammanhang. Det är något mjukt mänskligt i det, och vårt kontor designas helt och hållet för att uppmuntra gemenskap och samarbete, säger han.
Fler framtidskontor
Ett kontor växer fram i en helt ny stadsdel i centrala Stockholm, ett annat reser sig upp intill ett av stadens främsta landmärken, och ett tredje, i Billund, Danmark, slutar aldrig att byggas. Välkommen att bevittna hur framtidens kontor tar form. Ladda ner vår rapport Nybyggarna - människorna och idéerna bakom morgondagens kontor för fler inspirerande case.