Psykologiprofessorn: Framtidens kontorsarbetare... - Atrium Ljungberg

Psykologiprofessorn: Framtidens kontorsarbetare kräver stimulans för alla sinnen

“Stimulera de mänskliga sinnena så ökar prestationen.” Det menar Charles Spence, professor i psykologi på Oxford University. Men hur gör man och hur kommer man igång? Låt Charles få berätta om hur sinnesstimulans kan påverka framtidens kontorsarbetare – på gott och ont.

Vågar du hacka framtidens kontorsarbetare?

Charles Spence gav nyligen ut boken “Sense Hacking, how to use the power of senses for a happier, healthier living”. Boken fokuserar på hur multisensoriska upplevelser påverkar människor i olika miljöer. Han berättar om hur det är möjligt att hacka människans sinnen och på så sätt minska en persons stressnivåer, och se till att denne även blir mer produktiv och lycklig. 

– Åtgärder som stimulerar syn, hörsel, doft, beröring och smak kan öka prestationen. Det kan inkludera allt från den visuella aspekten av design genom att införa mer runda snarare än kantiga funktioner, för att göra utrymmet mer tillgängligt, eller införa biofilisk kontorsdesign genom att få in naturen i arbetsmiljön. Man ser det på extrema platser som Amazons huvudkontor i Seattle. Det ser ut som ett växthus med 40 000 växter, av 100-tals sorter. Forskningen visar att effekten är slående: människor känner sig lyckligare och produktiviteten ökar. 

Lästips: Framtidens kontor och arbetssätt – 5 trender

Produktiviteten minskar med en timme dagligen i öppna kontorslandskap

I Charles bok undersöker han hur lukt och ljud påverkar vårt välbefinnande, och exempelvis hur det kommer sig att växter och blommiga toner minskar stress, förbättrar prestationsförmågan och koncentration. Det kan handla om att vi ansluter till naturen genom våra näsor. 

Vi förknippar nämligen lukter med platser, och om vi haft det stressigt hemma eller på kontoret kan vi associera platsen med stress. En åtgärd kan vara så enkel som att ändra doft, exempelvis genom en usb-sticka som utsöndrar arom för att hjälpa till att återställa dig mentalt. Ser vi istället till ljud finns det en utmaning på de flesta arbetsplatser idag.

– När det gäller ljud är ett stort problem de öppna kontorsytorna. Forskningen visar att produktiviteten minskar med en timme om dagen där. Då är det bättre med flexibla, öppna ytor som kan anpassas efter aktivitet. Brusreducerande hörlurar är ett sätt att minska bakgrundsdistraktionen, säger Charles.

Läs mer om utmaningen med öppna kontorsytor i artikeln där forskaren och arkitekten Christina Bodin Danielsson delar med sig av sin vision om framtidens kontor.

Så påverkas våra hjärnor av sinnesstimulerande åtgärder på kontoret 

– En konsekvens av pandemin är att vi har blivit ’beröringshungriga’. Om du är så pass lyckligt lottad att kunna få massage på lunchen kommer din prestation att förbättras på eftermiddagen, något som är vetenskapligt bevisat. Det kan också handla om att i stället röra vid objekt i kontorsmiljön som är kopplade till naturen. Man kan också se fördelar av att erbjuda mat på arbetsplatser för att skapa oväntade fysiska möten, förklarar Charles.

Miljöer påverkar vår kognitiva prestation, gör oss piggare och förbättrar den kognitiva prestandan. Charles berättar om ett callcenter i Storbritannien som tog in fler växter. Företaget kunde då se både ett subjektivt ökat välbefinnande, och förbättrad kognitiv prestation. Det finns också ett socialt element då tillit och att känna trygghet påverkas av lukt och syn – såsom färgen i ett rum. Det här är något som studeras noga just nu, ofta med hjälp av lekfulla, ibland löjliga inslag på techföretagens kontor. Nu börjar forskare fråga sig varför företag gör som de gör, och om det påverkar produktivitet och kreativitet.

Så kan ’det roliga’ på kontoret översättas till produktivitet

– Det finns en växande medvetenhet om att förmåner också är affärsriktigt. Det är inte bara att techbolagen har för mycket pengar, kanske är en del av deras framgång att de har konfigurerat upplevelsen av att arbeta på detta sätt. I vissa fall kan man ifrågasätta om det bara är gimmickar, såsom en reklambyrå i London som har rutschkana mellan två våningsplan, och ett annat kontor i Londons city-område som har en klättervägg mitt i rummet, säger Charles.

Charles beskriver också hur ett Googlekontor i Schweiz har liftar över en virtuell skidbacke. Det kan kanske verka löjligt men det finns en växande mängd vetenskapliga bevis för att mäta effekten av dessa element av medarbetares välbefinnande och produktivitet. Vi blir alltmer medvetna om att miljön har större inverkan på oss än vi insett. 

– Gång på gång kommer vi tillbaka till det faktum att det helt öppna kontoret utan olika rumsligheter är en mycket dålig idé, men den är fortfarande på uppgång. I den meningen, har vi fortfarande en lång väg att gå, avslutar Charles Spence.

 

Mer läsning