4 steg för att få mer välmående medarbetare - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

4 steg för att få mer välmående medarbetare

Innebär en aktiv livsstil att man måste gå 10 000 steg om dagen? Och hur viktigt är det att motivera dina anställda att röra på sig? En aktiv livsstil kombinerad med återhämtning, arbete och fritidsaktiviteter skapar sammantaget mer välmående medarbetare. Läs vidare för tips om hur du får dina medarbetare att må ännu bättre!

Välmående medarbetare – var börjar man?

De anställda är företagets viktigaste resurs och vill du ha ett välmående företag förutsätter det välmående medarbetare. Känner sig de anställda glada och uppskattade blir de i regel mer motiverade och drivna att göra ett bra jobb vilket företaget givetvis vinner på.

Det finns faktiskt inget att förlora på att satsa på välmående medarbetare. De väljer att stanna kvar längre i företaget och dessutom leder välmående medarbetare till högre lönsamhet. Här går vi igenom fyra steg du kan ta för att verka för ökat välmående inom företaget.

1. Värdesätt en aktiv livsstil

Motivera gärna dina anställda till att utföra sin träning utomhus. Att cykla till och från jobbet är ett utmärkt sätt att få den värdefulla vardagsmotion vi alla behöver. Att inleda dagen med frisk luft och rörelse gör att hjärnan sedan är på topp när du kommer fram till jobbet. 

Idag lockar även utegymmen allt fler att lämna kontoret runt lunchtid. Inte bara för ett härligt träningspass i den friska luften, utan för att få se och prata med andra människor. På tal om frisk luft är walk-and-talks ett annat ypperligt tillfälle att få frisk luft på. Kanske kan ni göra måndagsmötena till walk-and-talks där hela företaget rör på sig? Med gröna intryck frigörs sinnena vilket bidrar till kreativitet och tankar du kanske inte hade fått annars.

Du som arbetsgivare måste också ha rätt inställning och föregå med gott exempel. Om någon jättegärna vill hinna träna på lunchen, frige då tid till den medarbetaren. Ni kan se över kalendern tillsammans och kolla om det finns något möte medarbetaren kan få slippa eller flytta på för att de ska få tid att röra på sig. 

Tips: Om du vill ha hjälp att komma igång och bli mer medveten om hälsa och livsstil är IMR ett företag som kan hjälpa till. De hjälper er se över hur ni kan bli mer hälsosamma – både på individnivå och för företaget som helhet. 

2. Hitta en balans mellan aktivitet och återhämtning

Kortfattat handlar det om balans. Ger du dina medarbetare möjlighet att hitta en bra balans mellan fritid och arbetstid kommer det spegla av sig i deras välbefinnande. Det måste också finns utrymme för mental återhämtning som att ta en promenad i skogen, jogga, gå på yoga, eller något annat som får just dig att må bra. 

Ett annat ledord är flexibilitet. Vi har idag en mer flexibel syn på arbetstid och förståelse för att många vill arbeta hemifrån ibland för att få ihop livspusslet. Förutom att se över möjligheterna till hemarbete, undvik att forcera fram den återhämtningstid anställda behöver. Låt den få komma naturligt i medarbetarnas vardag. En medarbetare kan behöva tid för återhämtning mitt på dagen, och då bör du uppmärksamma detta och acceptera det. 

I Sickla finns det padelbanor både inomhus och utomhus. En populär aktivitet före jobbet eller på lunchen.

3. Glöm inte bort att ses irl

Flexibilitet och frihet är viktigt för att vara en attraktiv arbetsgivare idag, men ökad flexibilitet får samtidigt inte krocka med en stark företagskultur. Så för att må bra bör ni också värdera att ses. På Atrium Ljungberg är det viktigt för medarbetarna att träffa varandra. Affärsutvecklingschef Håkan Hyllengren förklarar mer:

– Vi är gärna inne på kontoret så mycket som möjligt och vi tror att möte mellan kollegor och kunder gör arbetsdagen roligare. Medarbetare får sitta hemma någon dag om de vill och om det underlättar. Men vi vill gärna in och mötas för vi har fått till den typen av dynamik och organisation där man vill hänga med varandra.

Robert Otterstål, förvaltningsansvarig i Sickla, fyller i.

– Just bekräftelsen när man möts är svår att uppnå digitalt. Det är en verklig utmaning för chefer idag. Det går inte att komma ifrån att en kram betyder mer än en tumme upp i ett Teams-möte. Vi behöver fysisk närhet och i möten vill vi se varandra för att kunna läsa av varandra på rätt sätt. 

4. Kontor och område spelar stor roll

Val av kontor och var kontoret är beläget kan spela större roll än många tror. Inte bara ska medarbetarna trivas i lokalerna, utan även i omgivningarna. Det har sina fördelar att ha ett kontor mitt i stan, med restauranger, barer och annat runt knuten. Men i innerstaden saknas ofta förutsättningar för att kunna röra på sig och få den där värdefulla återhämtningen.  

Men det krävs ingen lång resa från stadskärnan för att hitta alternativ där du både har tillgång till butiker, service och restauranger och grönområden med träningsmöjligheter. Det bästa valet av område är ofta det där de anställdas livspussel lättare går ihop då det de behöver finns nära till hands. Något som i sin tur leder till ökar välmående och mindre stress.    

Sickla – en stadsdel där allt finns samlat 

I rapporten Hybriduniversum - Flera framtider för arbetslivet blir det tydligt att många medarbetare vill att kontoret ska ha bra kommunikationer, ligga nära naturområden och serviceutbud och helst vara beläget nära hemmet. Stadsdelar i närförort blir därför allt mer populära. En alltmer populär och snabbt växande stadsdel är Sickla.

I Sickla finns allt du behöver precis utanför dörren som butiker, service, restauranger med mera. Det är också lätt att tillämpa en aktiv livsstil då du hittar allt från klättring, inomhusgolf, gym och kampsport i området. På Marcusplatsen möts människor med olika bakgrund och åldrar, och från alla möjliga branscher. Det är enkelt att tillämpa en hållbar livsstil i Sickla, som löpturer på sommaren eller varför inte en skidtur i Hammarbybacken på vintern?   

Sicklasjön och Nackareservatet gör det enkelt att tillämpa en hållbar livsstil.

Är du intresserad av vad Sickla har att erbjuda ditt företag? Läs mer om utvecklingen i Sickla eller spana in lediga kontorslokaler.