3 stadsdelar i Stockholm du vill ha kontor i - Atrium Ljungberg
Dekorativ bild

3 stadsdelar i Stockholm du vill ha kontor i

Stockholm växer mer än någonsin och helt nya stadsdelar tar form. Platser som tidigare varit otillgängliga blommar upp och fylls av människor och nya byggnader. I kombination med den nya tunnelbanans förlängningar skapas även nya centrum som kommer göra att stockholmarnas resmönster förändras.

Pandemin har påverkat vår syn på hur vi vill bo  samt hur – och var – vi vill arbeta. I vår framtidsrapport Hybriduniversum - Flera framtider för arbetslivet framgår att många medarbetare vill att kontoret ska ha närhet till bra kommunikationer, naturområden, serviceutbud och dessutom gärna ligga nära hemmet.

I vår rapport Nybyggarna - Människorna och idéerna bakom morgondagens kontor framgår att hygienkraven från hyresgäster också ökat, i allt från service till utbud i både huset och området. Kontor längs motorvägar eller i områden med enbart anonyma kontorshus uppskattas inte. Därför ökar intresset för flera stadsdelar i närförort, där bostäder och arbetsplatser blandas med handel, utbildning, service, kultur och mötesplatser. 

Så var finns dessa platser? Vi listar tre av Stockholms just nu största och hetaste utvecklingsområden, tre stadsdelar där Atrium Ljungberg ansvarar för en stor del av området idag och många av de kommande byggprojekten.  

Hagastaden - med utblick mot världen

Det som tidigare var en stor motorväg som delade upp Stockholm och Solna är idag på väg att bli en innovativ urban stadsdel. Den stora andelen internationella företag och den storslagna arkitekturen för direkt tankarna till andra världsmetropoler och i folkmun kallas Hagastaden ibland för Stockholms Manhattan.

Bygget av Hagastaden har kommit ungefär halvvägs och totalt byggs 6 000 bostäder och utrymmen för 50 000 arbetsplatser. Dessutom skapas just nu den 18 000 kvadratmeter stora Norra Stationsparken, belägen mitt i Hagastaden. Det blir en fantastisk och grönskande park för alla som bor och arbetar i området – en plats för rekreation mitt i det urbana. 2028 öppnar Hagastadens nya tunnelbanestation, men redan idag ligger Odenplans station bara några minuter bort. 

Vilka företag trivs bäst i området?

Hagastadens hjärta slår för liv, hälsa och innovation. Med Karolinska institutet och universitetssjukhuset som nav finns här ett av världens främsta kluster för life science. Men jämte all forskning attraherar Hagastaden även en stor andel start-ups och andra kreativa verksamheter. Den gemensamma nämnaren är att man  värdesätter den påtagliga känslan av att världen står för dörren.

Läs mer på: al.se/hagastaden

 

Sickla - den idédrivna staden

Sicklas resa mot att bli en attraktiv stadsdel  inleddes på allvar 1898,  när företaget AB Diesels Motorer började tillverka den då helt oprövade dieselmotorn. Så småningom skulle företaget nå stora framgångar och lägga grunden till nuvarande Atlas Copco, som idag är ett globalt företag med 39 000 anställda.Huvudkontoret ligger fortfarande kvar i Sickla.

För 25 år sen förvärvade Atrium Ljungberg hela det gamla industriområdet och har  sedan dess utvecklat Sickla till en levande stadsdel med kontor, bostäder, handel, utbildning och kultur. Under de kommande tio åren kommer stora parkeringsytor och låga handelsbyggnader ersättas med levande stadskvarter. Här inhyser vi kontor  samt bostäder och skapar därmed plats för ytterligare 2 000 bostäder och 7 000 arbetsplatser. 2030 förlängs dessutom tunnelbanan till Sickla och resan till T-centralen kommer endast ta sju minuter.

Vilka företag trivs bäst i området?

Det sägs att inget företag mår bättre än sina medarbetare. I Sickla finns alla möjligheter att leva ett aktivt liv med cykling, kajak i Sickla sjö eller löpning i Nackareservatet. Eller varför inte en omgång padel, klättring eller en runda inomhusgolf? Här finns också Hammarbybacken med skidåkning mitt i stan vintertid och mängder av aktiviteter året om. 

Läs mer på al.se/sickla

 

Slakthusområdet – ny mötesplats för mat, kultur och upplevelser

Den 31 januari 1912 invigde dåvarande kungen, Gustav V, Stockholms första offentliga slakthus strax söder om Södermalm i Stockholm. Detta var starten på 100 år av boskapsslakt och livsmedelsproduktion i Slakthusområdet. Det som för 100 år sedan låg i stadens absoluta ytterkant är idag en del av det moderna och centrala Stockholm. Nu pågår en omvandling där Slakthusområdet ska bli Stockholms nya mötesplats för mat, kultur och upplevelser. Slakthusområdets historiska koppling till mat och mathantverk kommer fortsatt genomsyra platsens utbud. Tillsammans med några av världens främsta restauratörer fylls de anrika kvarteren med allt från fine dining till moderna street food-koncept. Här planeras också för en stor mängd arbetsplatser med fokus på tech, design och innovation.

Vilka företag trivs bäst i området?

Den bredd inom kreativitet och innovationskraft som Sverige förknippas med internationellt kommer även att återspeglas i Slakthusområdet. På kontoren och i kreativa kluster samlas de främsta aktörerna inom framtidens branscher – med tech, design och innovation i fokus. Närhet till hotell och talangboende i en unik storstadsmiljö ger företagen rätt förutsättningar att växa på en global marknad.

Läs mer på al.se/slakthusomradet