Stadsodling på framväxt i Stockholm
Det dyker hela tiden upp nya sätt att producera mat i städerna, vilket också är nödvändigt på grund av den snabba urbaniseringen och den pågående matkrisen i världen. Vem hade för några år sedan kunnat ana att en hel åkers odling kan produceras på en parkeringsplats i Sickla?
Detta är resultatet av vårt samarbete med Cubegreens i Sickla. Cubegreens odlar sallad, grönsaker och örter hydroponiskt i en container, vilket sparar 90 procent vatten och mer än 99 procent yta.
Hydroponisk odling innebär att ingen jord används och att växterna får sin näring direkt från vatten. Ett salladshuvud behöver 0,4 liter vatten jämfört med 13 liter i traditionell odling och det tar cirka åtta veckor från frö till skörd. I containern på 30 kvadratmeter odlas grödor som annars hade krävt 8000 kvadratmeter mark vid konventionell odling.
- Hydroponisk odling ger en mängd intressanta möjligheter, säger Lill Grebing, odlare och grundare till Cubegreens. Dels för att det går åt så mycket mindre resurser men också för att metoden ger bättre näringsinnehåll och hållbarhet. Skörden kommer att säljas till butiker och restauranger i Sickla, dit vi kan leverera till fots.
Den första skörden finns att prova på bland annat Erssons Fisk och Naked Cake i Sickla Köpkvarter, samt i butikerna hos Paradiset, ICA Kvantum och Urban Deli.
Takodling på Söderhallarna
I sommar förvandlas taket på Söderhallarna i Stockholm till en koloniträdgård med 20 små lotter. Vi ger Södermalmsborna chansen att driva sin egen stadsodling under sommaren. På taket kommer även en biodling att finnas.
– Många har inte möjlighet att odla hemma. Genom att upplåta Söderhallarnas tak till kolonilotter vill vi inspirera fler stockholmare att prova på stadsodling, samtidigt som vi tillsammans skapar en grönare stadsmiljö, säger Cecilia Lindgren, marknadsansvarig på Atrium Ljungberg.
Takträdgården är en del av Atrium Ljungbergs satsning på att göra saluhallen vid Medborgarplatsen till en levande mötesplats, såväl för boende i området som för besökare. På uteterrassen tio våningar upp i Söderhallarna kommer 20 stockholmare att få tillgång till varsin odlingsyta på 80x120 centimeter, där det går att plantera kryddor, grönsaker och mindre växter. Intresset visade sig vara riktigt stor, över 1 000 personer anmälde intresse. De 20 utvalda stadsodlarna utsågs genom lottning.
I Söderhallarna ryms sedan tidigare flera aktörer som jobbar aktivt med hållbarhet, däribland surdegsprofilen Sébastien Boudet som driver ett ekologiskt bageri och restaurangen Sopköket, som serverar lunch och middag på räddade råvaror från livsmedelsbutiker. Takträdgården bidrar ytterligare till att sätta fokus på klimatvänlig och närodlad mat, samt till att öka kunskapen om svenska råvaror.
För Atrium Ljungberg är dessa initiativ ännu ett steg i utvecklingen mot en mer hållbar stad. Vi har under året även gjort stora satsningar på bland annat nya solcellsanläggningar och laddplatser för elbilar.